Николай Младенов реши да се сбогува на живо с бойците ни в Афганистан

Николай Младенов реши да се сбогува на живо с бойците ни в Афганистан
След като Николай Младенов бе номиниран за външен министър, в четвъртък започна първото му посещение в Афганистан в качеството му на военен министър.

В българската делегация участва и командващият Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов.

В рамките на посещението в Афганистан Младенов ще се срещне и с български военнослужещи, които изпълняват задачи там. Въпреки че Младенов не успя да се запознае с тях в началото на мандата си, сега ще има възможност да се сбогува.

В края на декември Николай Младенов сподели в блога си, че е имал "благородното намерение да “отскочи” до Афганистан преди Коледа". Военният министър, който само преди ден категорично отрече, че ще става първи дипломат на страната, разясняваше в блога си, че не може да ограничава разходи, да бави плащания и др., а в същия момент да хвърля близо 80 000 лв. за посещение в Кабул и Кандахар.

"Въпреки, че много ми се иска", написа тогава Младенов.

От МО обясниха, че посещението на Младенов дефакто ще излезе безплатно на страната, тъй като ще пътува с американски самолет. Липсата на бъдещия военен министър Аню Ангелов в българската делегация пък бе обяснена с това, че Младенов е все още на поста.

В първия ден от посещението си министър Младенов се е срещнал с командващия международната мисия ИСАФ генерал Стенли МакКристал. Двамата са обсъдили и бъдещата консолидация на контингентите ни и условията за евентуално разполагане на българска военна болница, съобщи пресцентърът на МО.

България иска военнослужещите ни в Афганистан да бъдат събрани само в Кандахар, но Младенов съобщи през декември, че консолидирането на контингента не може да стане веднага, тъй като към момента страната ни е поела ангажименти в Кабул. Въпросът с разполагането на българската военна болница също се нуждае от детайлно уточняване, след като Младенов вече съобщи, че страната ни не може да си позволи издръжката на болницата в Афганистан.

Николай Младенов е разговарял и с вицепрезидента на Афганистан Мухамад Кхалили, с когото пък са обсъдили политическата и социалната ситуация в страната и очакванията на афганистанската страна от международната общност.

"Международната общност има нужда от силно политическо ръководство, от силен изразител на вътрешнополитическите специфики. Ние няма да ви кажем как да управлявате вашата държава, но можем да ви помогнем с нашия опит", е заявил министър Младенов, цитиран в съобщението на МО.

Министърът е поставил и въпроса за състоянието и перспективите на икономическите връзки между двете държави.

Вицепрезидентът Кхалили е посочил, че Афганистан ще има нужда от българската помощ и приятелство. "Страната е като мина, която трябва да бъде разработена от приятелски държави като България", е заявил вицепрезидентът.

В момента България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с близо 500 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. Правителството вече реши да изпрати още 30 души, а до края на годината се очаква заминаването на още до 70.

До този момент България е предоставила на Афганистан хуманитарна помощ за около 500 000 щатски долара, а Министерството на отбраната е осигурило въоръжение и боеприпаси от свръхколичествата на Българската армия за около 12 млн. евро. От 2006 г. Дипломатическият институт към министъра на външните работи извършва обучение на млади афганистански дипломати, припомня МО.

Споделяне

Още по темата

Още от България