Лидерът на ДСБ Иван Костов:

Николай Младенов сгреши, трябва ни балансирана външна политика

Иван Костов

България води небалансирана външна политика. Това каза във вторник лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов пред Нова телевизия. По думите му министърът на външните работа Николай Младенов е допуснал грешка с начина на намеса на страната ни в сирийския конфликт.

Запитан дали е правилно в България да заседава само едната страна в сирийския конфликт – сирийската опозиция, Костов заяви: "Бих допуснал само враждуващи страни да дойдат в България, т.е. и двете задължително, тогава можем да говорим за балансирана политика".

На 27-28 май в Правец се проведе среща на сирийската опозиция по инициатива на външния министър Николай Младенов. Според информацията на МВнР това е първото подобно събитие, което събира на едно място трите основни опозиционни групи. Тогава домакинът на срещата - Николай Младенов - заяви, че на фона на случващите се кръвопролития в Сирия трябва да се направи всичко възможно, за да се убеди международната общност да бъде по-активна за спирането на насилието.


Срещата завърши с приемане на документ, в която се казваше, че "осъдителните декларации на международната общност вече не са достатъчни за защита на сирийския народ".

Няколко дни по-късно - на 1 юни, сирийският посланик отлетя за страната си, след като външното ни министерство го уведоми с нота, че трябва да напусне България.

Режимът в Дамаск винаги да се е смятал за център на "оста на съпротива" срещу Израел (Иран - Сирия - Хизбула), но винаги е поддържал спокойствие на границата с еврейската държава и дори се ангажира в непреки преговори с Израел за окупираната от 1967 г. част от Синайския полуостров, коментира тогава Франс прес.

По думите на бившия министър-председател на страната ни ѝ трябва нов план за противодействие на международния тероризъм. “Може би ще трябва ново преразпределение на средства и ресурси, за да се осъществи превенция”, допълни Костов.

Според лидера на ДСБ, за да се извърши превенция, София трябва да изработи нови документи, да разпредели нови отговорности и ресурси, за да е сигурна, че няма да се допусне нов подобен акт след атентата в Бургас.


Иван Костов смята, че е важна оценката на атентата и дали става дума за пробив в сигурността или не. "Ако се каже, че има пробив, събитията се анализират по един начин. Ако се каже, че няма пробив, се действа по друг начин. Това е важно, за да се оцени работата на ДАНС", коментира той.


"Ако се избяга от въпроса защо терористите избраха именно нашата страна, няма да можем да дадем правилния отговор", добави той. “Ако не си зададем въпроса защо терористите избраха точно нашата страна, ние няма да намерим и отговорите на последващите въпроси. Съветът по сигурността към министър-председателят има компетентността да отговори на този базов въпрос. Това не е по силите на никого да го направи сам”, подчерта Костов.

“Ако се каже, че причина страната ни да стане мишена на международния тероризъм – че сме най-бедната страна, най-слабата и най-уязвимата в ЕС, че имаме дебалансирана външна политика – това означава, че трябва да се изтегли докладът за националната ни сигурност и се възлага изготвянето на нов план за реакция срещу международния тероризъм. Правителството действа на базата на последния доклад – така координира и разполага ресурсите си”, каза още още лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България