Николай Слатински: Виновни са клошарите, машинистите, метеоролозите...

Цветан Цветанов: Не бих искал да бъде ползвано като оправдание, но кодът беше подаден жълт

Николай Слатински: Виновни са клошарите, машинистите, метеоролозите...

"Деградацията на демокрацията...

В постоталитарното общество виновни бяха Политбюро, върхушката на БКП и ДС, висшата номенклатура...

В постпреходното общество виновни са клошарите, машинистите, метеоролозите...".

Така проф. Николай Слатински коментира на личната си страница във Фейсбук обяснението на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че синоптиците са подценили проливните дъждове в Бургаско, които взеха три жертви и предизвикаха бедствено положение в региона. Обобщението му за клошарите и машинистите визира официалните заключения на прокуратурата за палежа на тютюневите складове в Пловдив и влаковия взрив на гара Хитрино.

След поредната трагедия в Бургаско, предизвикана от поредния порой, правителството в четвъртък реши спешно да стартира процедура по отпускане на 1 млн. лв. на общините Бургас и Камено, с които да бъдат покрити разходите по аварийно-възстановителните дейности и подпомагане на пострадалите хора.

В момента говорим за жълт код, а трябваше да има червен

"В момента говорим за жълт код, а виждате това, което сполетя Бургаско - трябваше да има червен код", коментира сутринта пред Нова телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той изтъкна, че не само в България, а в целия свят, действията, които предприемат властите, са на база метеорологичната прогноза.

"Метеорологичните условия са предпоставка за възникването на подобни бедствия. Кодът, който беше подаден, беше жълт. А всички бяхме свидетели, че паднаха над 170 литра на кв. м., на места имаше по 200 литра на кв. м.", заяви Цветанов. Той цитира и жители на засегнатите райони, които твърдят, че дерето на реката, която минава през селото им, е изчиствано 2 пъти тази година.

"За скъсаните микростени, отокът на водата не е към тези засегнати места. Което означава, че спуканите микростени не са предизвикали това бедствено състояние на засегнатите места", разясни той и допълни: "Държавата в момента е поела отговорността, на място е и всички компетентни органи работят".

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?