Николай Василев ще затваря дефектния ГКПП–Илинден

ГКПП-Илинден може да бъде затворен след един месец, съобщи във вторник министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Това стана на заседанието на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, което се състоя на граничния пункт между България и Гърция. Миналата седмица от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) признаха, че ГКПП "Илинден" е строен с множество дефекти, които трябва да се отстранят.

"Ако до един месец не видим, че има реална работа, Междуведомственият съвет ще предложи на Министерския съвет да бъде затворен пунктът”, обяви Николай Василев. Министърът обясни, че веднага след заседанието, ще се обърнат към МРРБ и Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и ще настояват в рамките на един месец да се довърши всичко по ГКПП-Илинден, което не е направено досега.

Контролно-пропускателният пункт е строен от компанията "Сиконко" със собственик Данчо Лазаров Данчов. Компанията печели търг за обществена поръчка и е взела минимум 5 млн. евро, осигурени по програма ФАР – Трансгранично сътрудничество с Гърция и от републиканския бюджет. Пунктът е пуснат в края на 2005 г., след 10 години на чакане, съгласуване, проучване и изграждане.

Сред някои от изброените от министър Николай Василев проблеми, е лошото състояние на покрива на сградата, който тече, неправилно изграден централен водопровод, който през зимата на няколко пъти е замръзвал, честото прекъсване на електрозахранването в района на пункта, неработещи инсталации и електрогенератор.

“Държавата не си е на мястото и е абдикирала”, с тези думи министър Николай Василев описа положението на граничния пункт и каза, че основната отговорност за това носи възложителят на проекта, а именно МРРБ. По време на заседанието не присъстваха представители на ведомството.

Според изнесените факти от министъра, по вина на фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, цялата сигнализация преди граничния пункт не работи, а по вина на МРРБ е повредена отводнителната система. По време на пресконференцията министър Николай Василев заяви също, че са откраднати пожарогасителите, че противопожарните хидранти са със съмнителна ефективност, а между българския и гръцкия пункт няма телефонна връзка.

Към изпълнителя на проекта ще бъдат предприети регламентираните от законодателството действия за нанесени щети на публична държавна собственост, поради некачествено извършени строително-монтажни работи, съобщиха от МРРБ миналата седмица. Минималните гаранционни срокове за извършените строително-монтажни работи са 5 години. От строителната фирма "Сиконко" отказаха коментар по темата с мотива, че единственият инженер, работил по проекта и оторизиран да говори, е в отпуска.

Освен ГКПП-Илинден, "Сиконко" строят и ГКПП-Гюешево, отново финансиран по ФАР с 2 млн. евро, със забавяне от две години. Те изпълняват и ГКПП-Силистра по проект за над 2.3 млн. евро, и там с известно забавяне.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?