Нинова няма да подкрепи Цацаров за антикорупционeн шеф

Нинова няма да подкрепи Цацаров за антикорупционeн шеф

Депутатите от БСП ще вземат решение дали и кого ще подкрепят за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) след изслушването на двамата кандидати – издигнатият от "Воля" настоящ депутат Симеон Найденов и главният прокурор с изтичащ мандат Сотир Цацаров, предложен от управляващото мнозинство. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова вече е взела решение, че ще гласува "против" кандидатурите на Цацаров и Найденов, но "не заради техните качества, а заради сгрешения модел".

Според Нинова шефът на КПКОНПИ не трябва да бъде избиран от хората, които трябва след това да проверява и затова социалистите отново са внесли предложението си той да се назначава от президента.

"Още при създаването на КПКОНПИ от "БСП за България" бяхме против. Тази комисия беше създадена сгрешено – тогава ние внесохме нашия алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато съществуваше и работеше, нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция", каза тя.

По думите ѝ не може депутатите и управляващото мнозинство да излъчват председателя на комисията, държавата да му плаща заплата и да се очаква, че той ще разследва депутатите обективно.

"Човек, който е зависим от решението на мнозинството, ако тръгне да разследва обективно – утре същото мнозинство може да се събере и да го уволни. По този начин създадена- комисията, няма да пребори корупцията. Сега ни предлагат повече от същото. Досега имахме корупция, ако комисията и председателят ѝ продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото – повече корупция", категорична бе Нинова.

Нинова обясни, че БСП предлага шефът на КПКОНПИ да се избира от президента не защото на изборите той бе подкрепен от социалистите. "Утре може да е друг, но това е институцията, която е избрана пряко от народа и не разпределя обществени поръчки и еврофондове. Ще настояваме Сотир Цацаров, или който и да е друг, да не се избира от НС, а от президента", добави тя.

Лидерът на БСП обясни и решението на БСП да не внесе своя кандидатура с това, че "не може да твърдиш, че не искаш депутати да излъчват този, който трябва да ги проверява, и в същото време да внесеш собствена кандидатура".

"Безспорно силна кандидатура"

Нинова избегна да коментира личните качества на кандидатите, но това направи по-рано зам.-председателят на парламентарната група на левицата Драгомир Стойнев.

"Считам, че ръководителят на антикорупционната комисия трябва да е един изключителен професионалист. Човек, който може да държи юздите на тази институция и да не позволява да има злоупотреби. Безспорно това в силна кандидатура. Сотир Цацаров е доказал, че може да бъде независим, да не се вслушва в мнението на управляващите. Важно е да видим каква е неговата концепция за промяна на тази институция. Тогава вече ще вземем своето решение дали да го подкрепим", каза Стойнев пред бТВ.

От неговото обяснение се разбра, че причината БСП да не издигне кандидат е друга – партията нямало как да получи подкрепа от другите формации в парламента.  

Споделяне

Още по темата

Още от България