Нинова с предложение към строителния бранш за смяна на модела

Нинова с предложение към строителния бранш за смяна на модела

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е отправила предложение към Камарата на строителите в България (КСБ) за смяна на модела, с който се нарушават правилата за честна конкуренция. Това е станало по време на среща в централата на "Позитано" 20, съобщиха от пресцентъра на БСП.

През последния месец строителният бранш е подложен под обществен натиск, заради качеството на ремонтите. Напрежението ескалира след тежката катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души и ремонта на центъра на София. Отделно неправителствени организации и медии сезираха Европейската комисия и службата за борба с измамите ОЛАФ за възможни злоупотреби при изпълнението на обществени поръчки, финансирани от еврофондовете.

Премиерът Бойко Борисов нареди всички строителни компании с нарушения, да не бъдат допускани до търгове, а най-голямата "Джи Пи Груп" да бъде извадена, докато не отпаднат всякакви съмнения.

Междувременно строителната камара се оплака, че през последните месеци браншът е "подложен на безпрецедентни и злостни атаки, зад които прозират политически интереси". В декларация до президента, премиера, председателя на парламента и лидерите на парламентарните партии организацията се възмути, че "продължават и несправедливите обвинения, че българските фирми строят на "високи цени, а качеството е безобразно". Камарата поиска среща с Румен Радев, Бойко Борисов, Цвета Караянчева и лидерите на парламентарните групи, за да бъдат опровергани обвиненията срещу строителните фирми и да поиска законодателни промени за въвеждане на съдебни наказания за "увреждане на търговския престиж и доброто име на компании, стожери на българската икономика".

Най-вероятно днешната среща на строителите с Корнелия Нинова е по повод тяхната декларация.

"Камарата на строителите има нашата пълна подкрепа за развитието на българската икономика и българските фирми. Готови сме да обсъдим и внесем в Народното събрание разумните предложения за поправки в Закона за обществените поръчки. Искаме гаранции за увеличаване на заплатите на работниците", каза Нинова.

БСП иска да смени модела, наложен, включително и в строителството. "Модел, в който се нарушават всякакви закони и правила, и един човек определя кой да влиза и кой да излиза от обществена поръчка. Модел, в който строителният бранш е принуден да връща пари от обществени поръчки, за да си спечели благоволението на управляващите, трябва да бъде сменен веднъж завинаги", допълни лидерът на БСП.

Тя посочи, че БСП е готова да помогне за осигуряване на кадри в строителството.

"От наша страна, браншът има и гаранции, че когато БСП управлява, ще има правила, еднакви за всички, няма да има привилегировани фирми, близки до властта, няма да им се извиват ръцете да плащат комисионни и рушвети", заяви още Нинова.

Тя обеща, че няма да бъде изземван бизнесът на една фирма за сметка на друга и няма да има промяна на правилата в движение.

"Ако искате да кърпим модела и системата, няма да намерим решение за икономиката, за вас и държавата. Моделът се нуждае от коренна промяна. Ще има правила, еднакви за всички - без рекет, натиск, изнудване и рушвети. Ако искате заедно да променим този модел, ние сме насреща", завърши Нинова

"Камарата на строителите в България иска да осигури спокойствието в бранша. Апелирахме да се спре с некоректното говорене и използването на строителния бранш за политически цели", каза Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите.

Той добави, че браншът има своите предложения за промени в Закона за обществените поръчки, Закона за устройството на територията и за унифициране на тръжната документация.

"Надяваме се, че в лицето на БСП, винаги ще имаме наш поддръжник и съюзник, в изпълнението на тези задачи", каза още Терзиев.

Споделяне

Още от Бизнес