Нинова: Целта ни е да бъдем първа политическа сила

"Работата на 44-тия парламент беше подчинена на премиера"

Корнелия Нинова

"Целта ни е да бъдем първа политическа сила. Имаме ясна предизборна програма и план за управление, готови листи с професионалисти и честни хора. Стартираме с позитивна кампания, стъпваме върху четиригодишния си опит като категорична опозиция. Гледаме напред". Това каза пред БНР в неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова.

С допитване до членовете си след изборите БСП ще избере с кои други политически сили би работила съвместно, каза лидерът на партията.

Тя подчерта, че в листите левицата залага на хора, опитни с експертността си. "Направихме богат отбор от професионализъм, почтеност, младост и опитност", каза тя.

Фокусите в работата на БСП ще са здравеопазване, икономика, образование, доходи, бедност и неравенство, екология.

"От години имаме алтернативи. Все повече средства се отделят за здравеопазване, но качеството и достъпността до него не се подобряват. Искаме болниците да не са търговски дружества, а лечебни заведения. Искаме намаляване на ДДС за лекарствата на 9%. Искаме да има регионализация на здравеопазването. Да се регулират заплатите на хората в здравния сектор. В образованието - държим на един учебник за един клас в цялата страна, да нарастват заплатите на учителите, дигитализация", изреди лидерката на БСП.

"Работата на 44-тия парламент беше подчинена на премиера. Мнозинството произвеждаха нетрайно и лобистко законодателство, корупцията се залагаше в законите. Например, закупуването на лекарствата в държавните, в общинските и в частните болници. Държавните и общинските трябва да правят обществени поръчки и търгове, а частните могат да се договарят директно. Например, опитите за угаждане на горската мафия, като разрешат безконтролната сеч на общински гори. Ние сме направили списък на лобистко законодателство", добави Нинова.

По думите ѝ в новия парламент БСПще настоява за: "Възстановяване на блиц контрола, да има месечен отчет на премиера пред парламента, парите на хората, платени от данъци, да се харчат през парламента. Съдържанието на законодателството да е трайно, защото например Кодексът на труда е променян над 200 пъти. Да прекратим порочната практика между първо и второ четене на един закон да се вкарват промени в 17 други закона, имаме такъв случай. Намаляване на заплатите на депутатите и замразяването им".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?