Военно учение в БГ:

Ниско прелитащи самолети всяха паника в Карловско и Старoзaгорско

От МО предупреждавали само, когато има стрелба

Снимка: БГНЕС

Ниско прелитащи самолети всяха паника в Старозагорско и Карловско. Часове наред нямаше никаква информация за случая, докато от военното министерство не обявиха, че става дума за военно учение.

 

В понеделник на телефон 112 бяха получени много сигнали за аварирал пътнически самолет на територията на Старозагорско. Свидетел от село Рупките, Чирпанско, се е обадил в офиса на националното радио в Стара Загора, за да съобщи, че е видял самолет да прелита на височина около 300 метра и да се насочва към магистрала "Тракия" за кацане.

 

Според други очевидци от опашката на самолета излизал дим.

 

Кметът на старозагорското село Шаново Иван Стоянов съобщи, че е видял самолет, прелитащ ниско над района на селото.

 

"Видял съм го. Мисля, че беше много ниско това нещо, около триста метра. Беше много ниско, учудващо за мене. Като че ли пътнически беше самолетът. Аз го видях някъде може би за около няма и десет секунди, просеката между дърветата беше много малка и край изчезна и това е", каза кметът.

 

Бяха на не повече от 500 метра височина от къщите ни, уплашихме се, очевидно е, че имаха проблем, споделят очевидци от карловското с. Климент пред "Блиц".

 

В близкото село Левски също са се стреснали от грохота на преминаващите ниско самолети.

 

Жителите на карловските села твърдят, че самолетите били два. Предполага се, че вторият следва първия, за да окаже помощ след евентуално кацане. Самолетите е видял и кметът на Калофер Румен Стоянов.

 

Първият е минал в края на града, след десетина минути над центъра на Калофер много ниско, на височина 100-150 метра е прелетял и другият.

 

Лаконичното съобщение на пресцентъра на Министерството на отбраната е, че няма аварирал военен самолет, а в понеделник се провеждат учебни полети.

 

От 23 май до 9 юни на територията на България се провежда съвместна военновъздушна българо-израелска тренировка. От МО, което отговаря за охраната на въздушните граници, обаче отказват да отговорят дали прелетелите самолети имат нещо общо с това учение и дали са български или израелски.

 

От Министерството на отбраната не са предупредили местните жители, че предстоят полети, като дори обясниха, че до такива съобщения се прибягвало само, когато има стрелби.

 

От специализираното издание "Аеро" съобщиха, че заснетият самолет е четиридвигателният Боинг 707, a камуфлажът му наподобява този използван от израелските ВВС.

 

Боинг 707 има двигатели от старо поколение, които изпускат видимо голямо количество черен дим, което контрастира със съвременните пътнически самолети.

 

ВВС на Израел експлоатират поне 13 броя Боинг 707. Осем от тях са от транспортната версия "Re'em", а останалите пет са танкери KC-707 "Saknai".

Споделяне

Още от България