Нивата на реките се покачиха опасно

Заради дъждовете, които с различна сила валят от три дни и предизвикаха по места наводнения и покачване на нивото на някои язовири и на р. Арда, България е предупредила  Гърция и Турция. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което в петък е поискало от МВнР да уведоми официално двете страни за опасността от преливане  на реката.

Очаква се в петък следобед язовир „Ивайловград”, който е част от каскадата „Арда”, да започне да прелива, според анализи на дирекция „Води” на МОСВ. Това ще доведе до увеличение на оттока на реката до над 300 куб.м/сек. На места височината на водите на Арда се е покачила с 296 см.

По каскадата ”Арда” е възможно да прелеят и язовирите “ Кърджали” и “Студен кладенец”, които са надвишили контролните си обеми. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров обаче е разпоредил спешно да започне изпускането на излишните количества през водноелектрическите централи. и мерки за осигуряване на свободни обеми в язовирите от каскадата „Арда”.

Оттокът на реките в Южна България е около три и половина пъти  по-висок от нормалния за месеца. Нивото на Върбица сее покачило с 330 см, на Марица след Пазарджик – с до 44 см. Рязко се е вдигнал водният стълб на Тунджа в района между Сливен и Твърдица. Според прогнози високата вълна на реката ще достигне българо-турската граница след около 25-30 часа.

Критично е състоянието и на реките Върбица, Арда и Джулюница. От екоминистерството препоръчват да се обърне повишено внимание на р. Чепеларска.

На повечето места дъждът започна да спира. В Кърджалийско обаче без тока все още са селата Делвино, Пловка и Гривяк в община Кирково. Валежите са нанесли сериозни поражения в много селища на областта, където има залети сгради и повредени покриви.Там работят спасителни екипи.

Община Габрово е в кризисно състояние на места. Между някои селища има свлечени от пороя пътни участъции улици, а едното от крилата на микроязовира в село Яворец е напукано.  Кризисната ситуация може да предизвика  пътни катастрофи с човешки жертви, а пострадалите хидротехнически съоръжения създават опасност за пътя Габрово – Севлиево, предупреждават от  гражданска защита.

Бурните ветрове и дъждовете са активирали стари свлачища и провокирали нови размествания на земните пластове в седем села около Севлиево и града.

Остава опасността от наводняване на имоти, частни сгради и промишлени обекти.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?