Нобеловата награда за мир отиде при икономиста Мухамад Юнус

Нобеловата награда за мир отиде при икономиста Мухамад Юнус

Икономистът Мухамад Юнус от Бангладеш и неговата банка за микрокредити "Грамийн банк" са тазгодишните лауреати на Нобеловата награда за мир.

"Всеки човек на земята има потенциала и правото да живее добре. Сред различните държави и цивилизации Юнус и неговата банка за микрокредити показаха, че дори най-бедните сред бедните могат да работят, за да допринесат за собственото си развитие", се казва в съобщението на Нобеловия комитет, присъждащ Нобеловата награда за мир.

66-годишният Юнус е основател на банката, която е една от първите, които започнаха програми за микрокредитиране на бедните, особено жени, в Бангладеш.

Опит за заимстване на неговия почин в България бе направен от бившето правителство на българския премиер Симеон Сакскобургготски. Той бе посъветван за това от руския си консултант Владимир Квинт и бившия началник на кабинета си Стоян Ганев, но широко прокламираните “царски кредити” до 5 хил. лв. не дадоха особен успех у нас.

Лауреатът Мухамад Юнус каза, че ще използва наградата от 1.35 млн. долара за търсене на иновативни начини, които да помогнат на бедните да започнат свой собствен бизнес.

“Много съм много, много щастлив. Това е огромна чест за нас и за Бангладеш и е едно признание за нашата работа,” каза той пред ББС.

Победителите бяха обявени от председателят на петчленния Нобелов комитет Оле Мйоес в Осло. Той каза, че Юнус се е представил като лидер, който успява да реализира своите идеи на практика за благото на милиони хора. Пример като този е полезен за развитието на човешките права и демокрацията, допълни още той.

Банката на Юнус "Грамийн банк" отпуска кредити на "най-бедните сред бедните" в селските райони на Бангладеш, без да изисква каквито и да е било гаранции.

"Микрокредитите на "Грамийн банк" са ефективно оръжие за борба с бедността, което служи за катализатор на цялостното развитие на социално-икономическите условия на бедните, държани досега настрана от банковото кредитиране под предлог, че са бедни и не удовлетворяват изискванията на банките", се казва в съобщението на Нобеловия комитет.

Нобеловата награда за мир се присъжда от петчленния Нобелов комитет в Осло, избран от норвежкия парламент - Стортинг. Единствено тази награда може да се присъжда и на организации.

Кореспондентът на ББС коментира, че избирането на Юнус за победител е било изненадващо, тъй като много от експертите са очаквали наградата да бъде дадена на някой, който участва в преговорите за мир. Присъждайки отличието на икономист, Нобеловият комитет още веднъж показа, че иска да разшити обхвата на престижната награда.

Тази година за отличието претендираха 191 души. За фаворити бяха сочени международните посредници при мирни преговори - финландецът Марти Ахтисаари и австралиецът Гарет Еванс.

Бившият финландски президент бе посредник в преговорите между индонезийските власти и сепаратистите от провинция Ачех, които доведоха до подписването през август 2005 г. на мирно споразумение и сложиха край на продължилия 30 години въоръжен конфликт, а Еванс изигра централна роля във възстановяването на Камбоджа и Виетнам.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?