"Нормализиране" на парното няма да има

"Нормализиране" на парното няма да има

В ден четвърти на газовата криза обещаното вчера от Сергей Станишев "нормализиране" на парното се отложи, докато времето не се стопли, десетки училища отново разпуснаха учениците, а потреблението на ток регистрира рекордни стойности.

"Водещият приоритет" неизпълним на мазут

Въпреки уверенията, че с преминаването на топлофикационните дружества на мазут топлоподаването ще се нормализира, и в петък в столицата радиаторите продължиха да греят едва-едва.

В четвъртък министър-председателят Сергей Станишев определи като водещ приоритет гарантирането на отоплението на хората, училищата, детските градини  и болниците. Той обясни, че три от топлофикациите в София вече са минали на мазут, а една се очаква да го направи до края на деня и обяви, че в петък до обяд подаването на топлинна енергия ще се нормализира. Подобни действия се предприемали във всички топлофикации в страната.

Обещанието на премиера се оказа прибързано. След зачестилите въпроси на читатели защо парното все още не се нормализира, пред Mediapool в петък следобед от "Топлофикация-София" най-напред съобщиха, че в най-добрия случай топлоподаването ще бъде възстановено напълно до края на седмицата. Най-бавно щели да възстановят топлоподаването към абонатите си от ТЕЦ София. Но и останалите централи също не били приключили с подгряването на мазута.

По-късно обаче от топлофикационното дружество обясниха, че на този етап заради студеното време и нуждата мазутът да се подгрява много по-продължително, достигането на същите температури на парното като при използването на природен газ е "много трудно". Това все пак можело и да стане, но само, ако се постопли времето.

От софийската топлофикация казаха, че проблемът е технологичен. През последните десет-петнайсет години постоянно били правени модификации, които да подобрят работата на котлите на природен газ. При това положение коефициентът им на полезно действие на мазут е паднал значително. От предприятието сравниха ситуацията с трудностите пред човек, който яде само зеленчуци, но се налага да премине на меню, включващо само свински пържоли.

Освен това заради направените през годините преустройството сега разходът на мазут бил много по-голям.

Рекордно потребление на ток в столицата, износът не намалява

Потреблението на ток в София е скочило два пъти от началото на газовата криза, като в последните две вечери е било рекордно. Това съобщи изпълнителният директор на ЧЕЗ Разпределение Иван Коваржчик на извънредна пресконференция. От компанията все пак увериха, че мрежата е стабилна. С ¼ обаче са се увеличили авариите за последните три дни и затова са подсилени аварийните екипи. Най-сериозна е ситуацията с мрежата в „Горубляне” и „Манастирски ливади”, както и в селата около София.

Преди сегашната криза най високото натоварване в столицата е било регистрирано на 21 януари 2002 година - 1212 мегаватчаса. Във вихъра на газовата криза снощи е бил постигнат рекорд от 1283 мегаватчаса.

Средно едно домакинство може да ползва максимум 6 мегаватчаса, без опасност от авария, обясниха от ЧЕЗ. За столицата тази цифра е около 12 мегаватчаса. Най-много аварии след началото на кризата е имало именно в София.

От дружеството използваха случая, за да обяснят, че за да има достатъчно добри инвестиции в мрежата, е необходима по-висока цена на електроенергията. "Операторът не разполага с условията, които има в Европа от техническа гледна точка, няма възможност за дистанционно управление на мрежата", добави директорът.

Пламен Йончев от диспечерското управление на ЧЕЗ каза, че основното повишение на изразходваната електроенергия е в София - 100-120 мегавата, или колкото е приблизително потреблението на Благоевградски окръг. В северната част от територията, на която работи ЧЕЗ - Плевенска област и София-област, увеличението е в рамките на 15-18 мегавата, тъй като хората ползват повече твърдо гориво. Има нарастване с около 25 процента на аварийността в мрежата - средно напрежение, в сравнение с началото на годината, каза Йончев.

Потреблението на ток в страната в момента е 6 хиляди 450 мегавата на час и въпреки по-студеното време е с около 80 мегавата по-малко от вчера по това време на деня. Пиковото натоварване вчера вечерта е било 6 хиляди 870 мегавата.

В момента страната ни изнася малко над 600 мегавата на час, има в резерв около 300 МВ от топлоцентралите и около 900 МВ от хидромощностите.

73 училища в дървена ваканция, заводът за мая проработи

По данни на регионалните инспекторати по образование в 73 училища в страната е преустановен учебният процес - 36 училища в София, София област – 10, 4 във Варна, в Плевен – 2, в Пазарджик –  1, в Добрич – 20 училища.

В 44 столични училища децата учат с намалени часове. Всички детски градини в София работят.

Въпреки газовата криза заводът "Хлебна мая" в Русе от днес работи, след като е възстановен тръбопроводът за получаване на пара от ТЕЦ-Русе, съобщиха от фирмата. Предприятието е единственият производител на мая в България и ръководството му увери, че няма да остави страната без хляб. Сътресенията от газовата криза в "Хлебна мая" продължиха два дни и заявките се изпълняваха с готовата продукция в складовете.

Споделяне

Още от България