Нормализиране на живота: В германския град Тюбинген се правят хиляди тестове

На опашка за тестове в Тюбинген

Животът отново става радостен за Сандра Паули, когато тя, след месеци, успява отново да отвори магазина си за украси, намиращ се на няколко крачки от пазара на Тюбинген, град в Южна Германия.

Докато в Германия тече дебат за по-строги мерки за овладяване на третата вълна на пандемията, ситуацията в този университетски град, разположен на брега на река Некар, е различна: жителите му от 15 дни се хранят по терасите на заведенията, пазаруват във всички търговски обекти и ходят на кино и театър, като представят отрицателен тест за коронавирус.

"Очите на клиентите светят, когато влизат, най-накрая отново малко нормален живот", казва пред Франс прес Паули, която е "много радостна".

Този модел на "Tagesticket" ("дневен билет"), даван от градските власти при представянето на отрицателен тест според Паули е "единствената опция да живеем с коронавируса и да посрещаме клиенти".

"В противен случай, центровете на градовете и търговските обекти ще умрат" въпреки правителствените помощи, отпускани в подкрепа на "несъществените" магазини, които от средата на декември са затворени в цяла Германия, въпреки че от началото на този месец имаше известно смекчаване.

Канцлерът проявява сдържаност

Стратегията на Тюбинген дотолкова изкуши Германия, изтощена от месеци на карантина, че от цялата страна започнаха да се появяват новини за приемането на сходни мерки, което предизвика недоволството на канцлерката Ангела Меркел.

Провинция Саар, в Западна Германия, възнамерява от 6 април, по модела на Тюбинген, да отмени всички ограничения на регионално ниво.

"Не знам дали да се тестваш, за да можеш да се разхождаш, е добър отговор на случващото се понастоящем", каза Меркел в неделя, като призова регионалните лидери, сред които е и лидерът на нейния Християндемократически съюз Армин Лашет, да оставят в сила действащите мерки.

Тези критики обаче не пречат на това всеки ден в Тюбинген още от сутринта да се извива дълга опашка пред един от многото центрове за правене на тестове, създадени от общината и от нейния кмет от Зелените Борис Палмер.

"Разговаряйки с търговските от центъра на града и с представители на сектора на културата, срещнах голям брой изключително притеснени хора", каза Палмер, кмет на 90-хилядния Тюбинген.

Близо 50 хиляди безплатни теста бяха направени за две седмици, казва лекарката Лиза Федерле, инициаторка на тази широкомащабна кампания за тестване, чийто пример бе последван от изследователите от Тюбингенския университет.

Според нея "има достатъчно тестове": "Трябва просто да се действа", защото "хората вече не могат да търпят повече" наложените строги ограничения.

"Мисля, че е много по-сигурно да се виждате с други хора навън, след като са ви тествали, отколкото да го правите у дома", каза още Федерле.

"Да правиш всичко въпреки Covid"

Понастоящем в региона на Тюбинген ситуацията с епидемията е по-благоприятна, отколкото в много други региони: заразените са се увеличили от 41 на сто хиляди жители на 15 март до 98 вчера.

Увеличението "не е по-голямо от това в останалата част на страната", отбелязва Борис Палмер.

Тази стойност, която през последните дни в Германия не спира да расте, достига вчера до средно 134 заразени на сто хиляди души на национално ниво.

Правителството и регионите се договориха в началото на този месец за автоматичен "спирачен" механизъм, анулиращ смекчаванията на ограниченията, когато бъде прескочен прагът от сто заразени на сто хиляди души.

Експериментът в Тюбинген ще продължи до 18 април, като резултатите ще бъдат анализирани от университета.

"Медийното внимание и фактът, че това съществува само в няколко града, е проблем", казва изследователят Карстен Кьолер. За да бъде избегнат напливът на туристи, общината ограничи бройката на тестовете, които предлага за хора, които не пребивават в нея.

Рене, на 36 години, и приятелката му въпреки това пропътуваха сто км, за да дойдат в Тюбинген и да отпразнуват рожден ден в ресторант, "нещо, което не бяхме правили" от дълго време.

Те са радостни от отдиха в този град, "в който можеш да правиш всичко въпреки Covid-19", обяснява Рене.

Какъвто и да е резултатът от експеримента, "това си остава успех, защото хората виждат, че не само затваряме, а опитваме и други неща", за да излезем от кризата, казва доктор Федерле.

По БТА

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?