"Нормандската четворка" ще работи за по-силна мисия на ОССЕ в Украйна

Берлин предупреди проруските сепаратисти да не нападат Мариупол

"Нормандската четворка" ще работи за по-силна мисия на ОССЕ в Украйна

Външните министри на Франция, Германия, Русия и Украйна отново призоваха за спазване на Минските договорености и се разбраха да работят за подсилване на наблюдателската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна, съобщиха световните агенции.

Това е първата среща на външните министри във формата "Нормандска четворка" след срещата на високо равнище на 12 февруари.

"Призоваваме за стриктно спазване на всички положения от Минските договорености, като се започне от всеобхватния режим на прекратяване на огъня и пълното изтегляне на тежкото
въоръжение", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, който прочете заключителната декларация от срещата в Париж.

"Ако е необходимо, сме готови да се срещнем отново", каза той.

През последните дни сепаратистките сили подновиха офанзивата си близо до стратегическия пристанищен град Мариупол.

Преди това украинският външен министър Павло Климкин изрази съжаление, че на срещата не е могло да бъде постигнато споразумение за осъждане на събитията в стратегическия украински град Дебалцево, който беше превзет от проруските сепаратисти.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подчерта, че страните в украинския конфликт трябва да изтеглят тежкото въоръжение в близките дни.

По думите му на срещата в Париж е била постигната договореност да бъдат предприети стъпки за удължаване с една година на мандата на мисията на ОССЕ в Украйна, която изтича в края на март.

Според него ситуацията в Източна Украйна остава неустойчива въпреки намаляването на насилието.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че положението с прекратяването на огъня в Украйна е доста по-добро от преди.

"Важното сега е да се затвърди прекратяването на огъня. Ситуацията е доста по-добра", заяви той, но отбеляза, че има и отделни нарушения, регистрирани от наблюдателите на ОССЕ.
"Искаме този процес да бъде максимално ефективно завършен", каза Лавров.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер отправи oт своя страна предупреждение към проруските сепаратисти да не нападат украинския град Мариупол, защото това ще постави отново под въпрос Минските споразумения.

Въпреки новото спиране на огъня, влязло в сила на 15 февруари, бунтовниците установиха контрол над Дебалцево след оттеглянето на украинските сили. В Украйна мнозина се страхуват, че Мариупол може да се окаже следваща мишена на сепаратистите.

"Надявам се, че след събитията в Дебалцево няма да има други опити на сепаратистите да разширят зоната си на влияние", каза пред журналисти Щайнмайер.

"Ако това стане, ако Мариупол бъде нападнат, това изцяло ще промени основата на споразуменията от Минск и ще се стигне до ново ожесточаване", предупреди ръководителят на германската дипломация.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?