Норвегия: Има риск при ваксиниране срещу Covid на тежко болни пациенти над 80 години

Здравните власти в страната съобщиха за 23 смъртни случая след имунизация при най-възрастните

Норвегия: Има риск при ваксиниране срещу Covid на тежко болни пациенти над 80 години

Здравните власти в Норвегия съобщиха, че ваксинирането срещу Covid-19 може да е твърде рисковано за много възрастните и тежко болни хора. Това е най-острата оценка от Европейски здравен орган до момента по оценка на ефектите от ваксините, предаде Bloomberg.

Официалните здравни власти на Норвегия съобщиха, че 23 човека са починали в страната в кратко време след като са получили първата доза от ваксината. От тези смъртни случаи, на 13 е направена аутопсия. Резултатите от нея предполагат, че често срещаните странични ефекти може да са допринесли за тежки реакции при немощните и много възрастни хора, посочва Норвежката агенция по лекарствата.

"За тези с най-тежка нестабилност дори относително леките странични ефекти на ваксината могат да имат сериозни последици", посочва Норвежкият институт за обществено здраве.

"За тежко болните, на които и без това им остава кратък живот, ползата от ваксината може да е незначителна или без значение.", добавят оттам.

Властите в Норвегия подчертават, че препоръката им не означава, че по-младите и здрави хора трябва да избягват ваксинацията. Но това е ранна индикация за това какво трябва да се следи, когато страните започват да издават доклади за мониторинг на безопасността на ваксините.

Емер Кук, новият шеф на Европейската агенция по лекарствата, вече заяви, че проследяването на безопасността на ваксините за Covid, особено тези, които съдържат нови технологии като RNA, ще бъде едно от най-големите предизвикателства, след като те бъдат широко разпространени.

Pfizer и BioNTech работят заедно с норвежкия регулатор по разследването на смъртните случаи в Норвегия, обяви Pfizer в свое становище, изпратено по имейл. Агенцията е установила, че "броят на инцидентите до момента не е обезпокоителен и е в рамките на очакваното", посочват още от Pfizer.

До момента властите в САЩ съобщиха за 21 случая на тежки алергични реакции, проявили се във времето от 14-23 декември след прилагане на около 1.9 милиона първоначални дози от ваксината, разработени от Pfizer и BioNTech. Т.е. това е 11.1 случая на милион дози, според Центровете за контрол и превенция на болестите.

Въпреки че и двете ваксини за Covid-19, одобрени досега в Европа, бяха тествани при десетки хиляди хора, включително доброволци в края на 80-те и 90-те години, средният участник в проучването са мъже и жени в началото на 50-те години. Първите хора, имунизирани на много места по света, са по-възрастни от тази средна възраст, тъй като страните бързаха да ваксинират жителите на старчески домове с висок риск от вируса.

Норвегия е дала поне една доза на около 33 000 души, като се фокусира върху онези, които се считат за най-изложени на риск при контакт с вируса, включително възрастните хора. Ваксината Pfizer-BioNTech, одобрена в края на миналата година, се използва най-широко, следвана от Moderna Inc., одобрен по-рано този месец.

От 29 случая с потенциални странични ефекти, разследвани от норвежките власти, почти три четвърти са били при хора на възраст над 80 години, посочви регулаторът в свой доклад от 14 януари.

Във Франция един тежко болен пациент почина в дом за възрастни часа след ваксинацията, но властите казаха, че предвид предишната му медицинска история няма индикации, че смъртта е свързана с ваксината. Френската агенция за фармацевтична безопасност съобщи в четвъртък за четири случая на тежки алергични реакции и два случая на нередовен сърдечен ритъм след ваксинация.

Първият европейски доклад за безопасността на ваксината Pfizer-BioNTech се очаква да бъде публикуван в края на януари. Производителите на ваксини трябва да предоставят данни ежемесечно.

Във Великобритания, където са извършени най-много ваксинации на населението в Европа, властите ще оценят данните за безопасност и планират да публикуват подробен отчет за предполагаемите реакции регулярно", заяви Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, без да посочва дата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?