Норвегия: Има риск при ваксиниране срещу Covid на тежко болни пациенти над 80 години

Здравните власти в страната съобщиха за 23 смъртни случая след имунизация при най-възрастните

Норвегия: Има риск при ваксиниране срещу Covid на тежко болни пациенти над 80 години

Здравните власти в Норвегия съобщиха, че ваксинирането срещу Covid-19 може да е твърде рисковано за много възрастните и тежко болни хора. Това е най-острата оценка от Европейски здравен орган до момента по оценка на ефектите от ваксините, предаде Bloomberg.

Официалните здравни власти на Норвегия съобщиха, че 23 човека са починали в страната в кратко време след като са получили първата доза от ваксината. От тези смъртни случаи, на 13 е направена аутопсия. Резултатите от нея предполагат, че често срещаните странични ефекти може да са допринесли за тежки реакции при немощните и много възрастни хора, посочва Норвежката агенция по лекарствата.

"За тези с най-тежка нестабилност дори относително леките странични ефекти на ваксината могат да имат сериозни последици", посочва Норвежкият институт за обществено здраве.

"За тежко болните, на които и без това им остава кратък живот, ползата от ваксината може да е незначителна или без значение.", добавят оттам.

Властите в Норвегия подчертават, че препоръката им не означава, че по-младите и здрави хора трябва да избягват ваксинацията. Но това е ранна индикация за това какво трябва да се следи, когато страните започват да издават доклади за мониторинг на безопасността на ваксините.

Pfizer и BioNTech работят заедно с норвежкия регулатор по разследването на смъртните случаи в Норвегия, обяви Pfizer в свое становище, изпратено по имейл. Агенцията е установила, че "броят на инцидентите до момента не е обезпокоителен и е в рамките на очакваното", посочват още от Pfizer.

До момента властите в САЩ съобщиха за 21 случая на тежки алергични реакции, проявили се във времето от 14-23 декември след прилагане на около 1.9 милиона първоначални дози от ваксината, разработени от Pfizer и BioNTech. Т.е. това е 11.1 случая на милион дози, според Центровете за контрол и превенция на болестите.

Въпреки че и двете ваксини за Covid-19, одобрени досега в Европа, бяха тествани при десетки хиляди хора, включително доброволци в края на 80-те и 90-те години, средният участник в проучването са мъже и жени в началото на 50-те години. Първите хора, имунизирани на много места по света, са по-възрастни от тази средна възраст, тъй като страните бързаха да ваксинират жителите на старчески домове с висок риск от вируса.

Норвегия е дала поне една доза на около 33 000 души, като се фокусира върху онези, които се считат за най-изложени на риск при контакт с вируса, включително възрастните хора. Ваксината Pfizer-BioNTech, одобрена в края на миналата година, се използва най-широко, следвана от Moderna Inc., одобрен по-рано този месец.

От 29 случая с потенциални странични ефекти, разследвани от норвежките власти, почти три четвърти са били при хора на възраст над 80 години, посочви регулаторът в свой доклад от 14 януари.

Във Франция един тежко болен пациент почина в дом за възрастни часа след ваксинацията, но властите казаха, че предвид предишната му медицинска история няма индикации, че смъртта е свързана с ваксината. Френската агенция за фармацевтична безопасност съобщи в четвъртък за четири случая на тежки алергични реакции и два случая на нередовен сърдечен ритъм след ваксинация.

Първият европейски доклад за безопасността на ваксината Pfizer-BioNTech се очаква да бъде публикуван в края на януари. Производителите на ваксини трябва да предоставят данни ежемесечно.

Във Великобритания, където са извършени най-много ваксинации на населението в Европа, властите ще оценят данните за безопасност и планират да публикуват подробен отчет за предполагаемите реакции регулярно", заяви Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, без да посочва дата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят