Норвегия отчита положително резултатите от забраната върху платения секс

Забраната, наложена от Норвегия върху платения секс, е намалила трафика на хора и не е увеличила насилието срещу жените, както се опасяваха противници на забраната, показа изследване, извършено по поръчка на правителството, предаде Ройтерс.

Норвегия последва примера на Швеция и криминализира платения секс през 2009 г. Критици смятаха, че забраната ще увеличи трафика на хора и случаите на насилие срещу жени.

Страни като Финландия, Франция и Великобритания имат частични ограничения, чрез които забраниха да се купува секс от хора, които са заставени да проституират или са обект на трафик.

В изследването за резултатите от забраната в Норвегия се констатира, че заради нея се е стигнало до по-ниско търсене на услугите на проститутки и съответно до понижаване на цените на предлаганите от тях услуги. Това е проблем за проститутките, които идват често от бедни страни и малко от тях имат друг вариант за прехрана.

Докладът съдържа 200 страници и е основан на шестмесечни проучвания, в това число и интервюта с проститутки от двата пола, полицаи и организации, защитаващи правата на проститутките.

Норвежката забрана се прилага към всички норвежци, независимо къде са те. Норвежците нямат право да купуват секс дори в страни, в които това е разрешено.

Глобите се установяват от местните власти. В Осло например нарушение за закона коства глоба от 25 000 крони /4000 долара/.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?