Норвегия започна проверки на личните документи по границите

Норвегия започна проверки на личните документи по границите

Норвежката полиция и граничните служители започнаха да проверяват личните документи на пристигащи и напускащи Норвегия пътници в опит да бъде ограничен броят на лицата, търсещи убежище, съобщи Асошиейтед прес.

Приетите в четвъртък мерки ще останат в сила 10 дни. Те включват проверки на фериботите, идващи от Германия, Дания и Швеция. Полицията съветва всички пътуващи да носят у себе си документи, дори ако се придвижват само на територията на Норвегия.

Като част от кампанията си Осло публикува текстове на английски, пущу и дари в афганистански вестници и социалните мрежи, предупреждавайки афганистанците за новите по-строги имиграционни правила, съобщи Ройтерс.

Норвегия реши да затегне контрола, след като съседна Швеция предложи строги мерки за справяне с големия наплив на мигранти, които се очаква до края на годината да достигнат 200 000. Норвегия очаква 33 000 бежанци тази година - тройно повече от броя им през 2014 г.

Финландия, при която броят на кандидатите за убежище се увеличи десетократно и ще достигне 35 000 души до края на годината, започна проверки на лични карти и по-строг граничен контрол през септември.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?