Норвежкият финансов механизъм заделя 10 млн. евро за здравето на бременни и деца

Тоня Андреева

Десет милиона евро от Норвежкия финансов механизъм ще бъдат заделени за детско здраве и наблюдение на бременностите. Това каза здравният министър Таня Андреева във вторник при откриването на информационна кампания за правилното хранене при бременни и деца, организирана от частна фирма.

По думите на Андреева, специалисти в момента разработват дългосрочни програми за грижи за недоносени деца, започва работата по диабетния регистър, както и по регистъра на недоносените, който ще надгради регистъра за раждания.

Това е изключително важно за планиране на средства за рехабилитация и наблюдение на недоносените деца, обясни здравният министър.

Програмите по детско и майчино здравеопазване ще се координират от Фонда за асистирана репродукция, който от следващата година ще бъде "върнат" като ресор от Националната здравно-осигурителна каса обратно към министерството. Създаден е и нов правилник за работата на ин витро фонда, който, по думите на Андреева, предстои да бъде приет.

Здравният министър каза още, че демографската криза в България е "смазваща", а данните от последния доклад за здравето на нацията са "смразяващи". Страната ни е на водещо място по показателите за заболеваемост и смъртност при децата.

Ще се работи за възстановяване на женските и детските консултации, каза и председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер,

С обединени усилия трябва да се работи за увеличаването на цените на педиатричните клинични пътеки, специалистите по педиатрия в България да не са на изчезване и да се изградят центрове по хранене и центрове за детско и майчино здравеопазване, каза тя.

Споделяне

Още от България