Нов ден, нов пенсиониран шеф в МВР

Николай Гешев, Снимка: бТВ

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков продължава с пенсионирането на шефовете в МВР. В сряда той прати в пенсия административния секретар на ведомството Бойко Славчев. В четвъртък дойде ред на шефа на инспектората Николай Гешев. Той е бил освободен от поста си по същата разпоредба от Закона за държавния служител, става ясно от съобщението на МВР.

Дирекция "Инспекторат" е една от ключовите в МВР. Нейните правомощия включват проверки за всякакъв тип нарушения от служителите.

Гешев е бил пенсиониран докато е в болнични. Той не е бил на работа заради усложнения след прекаран коронавирус. Пред бТВ Гешев разказа, че е бил търсен у дома от служители на инспектората и на отдел "Човешки ресурси", за да му бъде връчена заповедта, но не е успял да се види с тях.

Той е дългогодишен служител. Награждаван е многократно. Това е второто му освобождаване от системата. Предишното е през 2017 г., отново по времето на служебно правителство. След това е възстановен на работа след съдебно решение.

"Това се дължи не само на доноси, но и на амбиции. Доносите са поводът, а причината са амбиции да бъде овладян инспекторатът на МВР, защото извършва основните проверки и в тях ние установяваме нарушения, някой път може на инспектората да му бъде казано, в мое отстъствие, да не извъшрва определена проверка или пък да извърши тенденциозна проверка", каза Гешев пред бТВ.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?