Нов екосигнал до прокуратурата за нарушение на обществените поръчки за АЕЦ "Белене"

Ново писмо до Главната прокуратура пратиха от Националното движение "Екогласност" във връзка в нарушения на Закона за обществените поръчки при проекта за строителството на АЕЦ "Белене", съобщиха в петък еколозите.

Тъй като писмото им от 8 декември 2004 г. е върнато с мотива, че липсва основание за намеса на прокуратурата по линията на административно-съдебния надзор, еколозите признават, че не са използвали точните юридически формулировки, за да сигнализират за корупция в случая с бъдещата ядрена централа. Сега те отново обръщат внимание на главния прокурор върху факта, че финансовият и техническият консултанти по проекта са избрани в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Според еколозите, енергийният министър и изпълнителният директор на НЕК са извършили престъпления по служба, сред като въпреки подадената на 14 май 2004 г жалба във Върховния административен съд срещу Решение на Министерския съвет от 29 април 2004 г. за строежа на АЕЦ "Белене", са извършили редица реални действия по изграждането на централата. А те би трябвало да бъдат спрени до произнасяне на съда. Публикувани са две обяви на НЕК за обществена поръчка. Едната е за оформяне на вече приключена работа и другата - за дейности по програмата за финансиране и изграждане на АЕЦ "Белене".

В Държавен вестник, бр.76/ 30.08.2004г., се обявява открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "избор на финансов консултант" по проекта Белене. В същото време на 22 септември е завършен доклада на "Делойт и Туш" по сключен на 26 япрел договор между НЕК и Делойт. По подобен начин - без обществена поръчка, е и договор Номер: И-188/15.10.2003г. за "Технико-икономическо проучване и оценка за въздействието върху околната среда на АЕЦ "Белене". С него НЕК ангажира като технически консултант фирмата "Парсънс".

На 13 декември 2004 г. НЕК обяви, че е избрала "Делойт и Туш" за финансов консултант, на основание Закона за обществените поръчки, но два и половина месеца, след като вече е извършена работата, възложена им седем месеца и полвина преди този избор. В ДВ бр.97/ 02.11.2004г. - с.143. НЕК обяви обществена поръчка с обект "избор на архитект-инженер при изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и изграждане на АЕЦ - Белене". Същият ще изпълнява "дейности, свързани с избор на изпълнител, проектиране, осигуряване и контрол на качеството, лицензиране, изграждане, изменения в проекта, въвеждане в експлоатация и инженерна поддръжка на АЕЦ като цяло или на обособени части/системи", т.е. не остава съмнение, че се реализира същинско изграждане на АЕЦ Белене.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес