"Ако знаеш какво се случва в "Белене", бедна ти е фантазията"

"Ако знаеш какво се случва в "Белене", бедна ти е фантазията"
"Ако знаеш какво се случва в "Белене", бедна ти е фантазията. Стотици милиони нагло откраднати. Изправи ми се косата. Вследствие на това – нищо няма да се случи. Чуй ми думата!" Тази реплика принадлежи на бившия главен секретар в Министерството на финансите Тенчо Попов, който от началото на 2009 г. до ноември 2009 г. е зам.-председател на "Български енергиен холдинг"(БЕХ).

Попов е споделил тези си наблюдения в тесен приятелски кръг, без да знае, че е подслушван. Той е разговарял със съдията Петър Сантиров и следователя Петьо Петров. На срещата е обсъждан подкуп, който трябва да се даде, за да бъде "потурчено" разследване срещу бившия военен министър Николай Цонев.

Разговорът стана публично достояние в сряда, когато по време на делото за подкуп срещу Цонев, Попов и Сантиров, безпрецедентно в съдебната зала бяха излъчени записите от тайните срещи, предшестващи делото.

Така се заплете паралелен криминален сюжет, свързан с "тайните" на родната енергетика.

На 18 март т.г. по време на втората им среща, проведена в столичния гранд хотел "София", Попов обяснява на събеседниците си, че е докладвал за нередностите около хидровъзела "Цанков камък" още през есента на 2009 година. Той изразява и притеснения за своя живот, ако се разговори публично.

Тенчо Попов казва, че преди половин година (около септември 2009 година, бел.авт.) е дал доклад по темата на премиера Бойко Борисов.

"Сложи резолюция на моето писмо (очевидно да се предаде на главния прокурор, бел.авт.), думичка не каза... При положение, че го виждаш, че за кокошкарски истории излиза по телевизията и плещи: "Този откраднал 5-6, този откраднал 20", обяснява бившият представител на БЕХ.

"Вчера (17 март, бел.авт.) за първи път каза (Бойко Борисов, бел.авт.): "Пътят до "Цанков камък" струва 222 млн. лева. Това е част от този доклад. За първи път вади част от него. Но аз си мълча и не говоря публично, защото ще ме гръмнат. Аз съм си го написал, дал съм го на Борисов. Нищо повече не мога да направя. Слизам от отговорност, вследствие на което, той ме уволни", добавя Попов пред своите събеседници.

На 16 март по време на конференция премиерът Бойко Борисов обяви, че АЕЦ "Белене" е "висша форма на корупция", а същия ден при посещение на площадката на бъдещата атомна централа заяви, че "ей тоз гьол струва 800 млн. лв.". Тогава Борисов се закани да разпореди проверка за направеното до тогава по проекта и да даде резултатите на прокурор. 

Последната неофициална информация от прокуратурата около проекта АЕЦ "Белене" е, че са образувани поне 7 проверки. Според източниците на Mediapool от прокуратурата, дела няма да бъдат образувани, защото няма как да се изготви експертиза за нанесени щети по договорите, сключени за централата, тъй като било трудно да се сравняват проекти в областта на атомната енергетика.

Споделяне

Още по темата

Още от България