Прокуратурата проверява за злоупотреби при старта на проекта за АЕЦ „Белене”

Прокуратурата проверява за злоупотреби при старта на проекта за АЕЦ „Белене”

Окръжната прокуратура във Велико Търново е издала постановление на 10 май, с което възлага на областната дирекция на полицията да провери сигнал на Общинския съвет в Свищов за процедурни и финансови нарушения, свързани с размразяването на строителството на АЕЦ "Белене". Това съобщи говорителят на прокуратурата Донка Мачева, цитирана от БТА.

Сигналът, адресиран до главния прокурор Борис Велчев и омбудсмана Гиньо Ганев, е бил приет на сесия на общинарите в Свищов на 16 април. В него съветниците настояват за прокурорска проверка на начина, по който са били изразходени над 8 млн. долара за изготвянето на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на бъдещата атомна централа, и да бъде направена пълна финансова ревизия на всички средства, вложени на площадката от замразяването на строителството ѝ през 1990 г. досега.

Според председателя на Общинския съвет в Свищов доц. Андрей Захариев ДОВОС е съставен в началото на 2005 г., без да бъдат направени теренни проучвания на място, включително и за сеизмичността на района.       

В нито една от общинските администрации на Белене, Свищов и Никопол през този период не са регистрирани проучвания на 40-членния екип на българска фирма подизпълнител на американската компания "Парсънс", която е спечелила конкурс за обществена поръчка за изготвянето на доклада, обясни пред БТА доц. Андрей Захариев.

По думите му всяка една от страниците на доклада струва 4700 долара на българските данъкоплатци, без да е извършена реална работа.       

В момента в общината систематизираме всички данни на местните екологични организации за извършените нарушения на площадката на втората атомна централа, които ще бъдат предоставени на разследващите органи, добави доц. Захариев.

Споделяне

Още по темата

Още от България