Крадците на милиони от “Белене“ и “Цанков камък“ искали кабинетът да падне

Крадците на милиони от “Белене“ и “Цанков камък“ искали кабинетът да падне

Министър-председателят Бойко Борисов определи като "провокации“ и "слухове“ пуснатите преди ден в медии и предизвикали негативен отглас антикрисизни мерки на правителството. Според него тези слухове ги пускат "тези, които са засегнати", и обясни, че "са онези, които са открадналите милиони от "Белене", например“.

"Те провокират и създават напрежение в обществото, защото, ако падне правителството, тези далавери ще продължат“, заяви Борисов, според когото стотици милиони са откраднати и от проекта за хидровъзела “Цанков камък“, който щял да бъде даден още същия ден на прокурор.

По-късно премиерът посети на място строежа на водното съоръжение, към което се изгражда и пътя Михалково-Девин за над 220 млн. евро на цена, колкото струва и самият хидровъзел. Преди два дни Борисов изрази изумлението си, че 22 километра път към възела е договорен за изпълнение срещу тази колосална сума. В четвъртък от строителната площадка той обясни как тройната коалиция се е облагодетелствала с думите:

Кръговете – от “Белене“, обръчите – от тука“

Всъщност парите от "Цанков камък" са в Девин, заяви Бойко Борисов, визирайки "сараите и други красиви неща".

Борисов призова придружаващия го министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да доведе полицаите на протест на пътя, който трябва да замени старото шосе, след като то бъде залято от водите на язовира.. По думите му те ще видят къде са изразходени парите им за заплати и социални придобивки. Борисов призова и военните да дойдат на “Цанков камък“.

Той определи проекта като паметник на глупостта, за който са нужни още много средства от българските данъкоплатци. Премиерът обясни, че ако не са били платени пари в условия на криза за АЕЦ “Белене”, “Цанков камък” и Водното огледало в Кърджали в момента в бюджета е щяло да има кризисен буфер от 3-4 млрд. лв.

Шефът на НЕК Красимир Първанов обясни, че некачествен проект е оскъпил драстично първоначалната цена на пътя от около 40 млн. евро. Проектът за пътя е приет още през 2003 г, заедно с проекта за хидровъзел “Цанков камък”, който се строи по споразумение с Австрия по Протокола от Киото за спестяване на парникови емисии.

Ела, вълчо, изяж ме“

Договорът за "Цанков камък" е правен на принципа "Ела, вълчо, изяж ме!", т.е. НЕК е инвеститор, който поема абсолютно всички рискове, посочи от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който също бе на огледа.

Австрийците са дошли, намерили са разграден двор от хора, които искат да вземат доста пари, защото са взели със сигурност, заяви Бойко Борисов. Според него иначе няма логика да се подписват четири пъти нови анекси по договора.

Първоначалната цена на язовира със стената е била 108 млн. евро, ВЕЦ-ът се е оценявал на 47 млн. евро, което заедно с пътя е правело около 200 млн. евро. До момента обаче инвестициите са стигнали 350 млн. евро, а до приключването на проекта в края на годината ще достигнат 460 млн. евро, обясни Първанов. Само от инфлация строежът се оскъпил с 59 млн. евро, допълни той.

“Защо е този инфлационен индекс, след като по вина на изпълнителя се бави проектът, но за това забавяне данъкоплатците плащат инфлационен индекс", попита премиерът. Според него е имало политически умисъл това да се случи.

Животът ни няма да стигне да изплатим вложенията

Трайков посочи, че мощността на струващия толкова скъпо на страната ни "Цанков камък" е 8 процента от един реактор на АЕЦ- Козлодуй. Сигурно нашият живот няма да ни стигне за времето на възвръщаемост на инвестицията в "Цанков камък", заяви пък посочи Красимир Първанов.

Със 140-те милиона евро, колкото са вложени до момента за пътя Михалково-Девин, спокойно може да се построи автомагистрала "Тракия", продължи илюстрациите Борисов.

“Това са парите за тютюнопроизводителите, майките с деца. Въобще пътят е като един великденски козунак, набъбва всеки ден", обобщи премиерът, който по-рано през деня също отрече правителството да е автор на тиражираните антикризисни мерки, орязващи драстично социалните придобивки на гражданите..

Когато седнем да направим антикризисни мерки, а ние в момента изцяло се придържаме към бюджет 2010 г., първо ще ги обсъдим с партньорите, ще ги уговорим така, че да ги обясним защо ги правим, коментира пред репортери в НС Борисов.

"Не мога да разбера защо продължават да изпреварват събитията със слухове и после аз трябва да ги коментирам, което няма да стане“, продължи той.

Борисов декларира, че няма да реже парите на пенсионерите, "за тях и за културата ще продължа да давам".

"Пенсионерите трябва да знаят, че от първият ден, в който съм дошъл, давам с 900 млн. повече от правителството на тройната коалиция - за образование, за култура, а най-много на пенсионерите“, каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?