Няма да се вдигат данъци, ще се режат държавни разходи

Няма да се вдигат данъци, а недостигът в държавния бюджет ще се наваксва с орязване на държавни разходи и приватизация. За такъв антикризисен пакет се договориха социалните партньори на финалното си заседание във вторник, след маратон от срещи, на които бяха обсъждани всевъзможни мерки. Сега на ход е правителството, което в сряда ще гледа предложенията в сряда.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи след края на заседанието, че е изчистен спорният въпрос около намалението на издръжката на ведомствата с 10%. "Тези, които са извършили необходимите съкращения, няма да намаляват разходите за заплати, а ще реализират икономии от други пера", коментира Манолов. Тази мярка трябва да спести на бюджета 450 млн. лева.

Другата съществена мярка, с която ще се попълва дупката в бюджета, е приватизацията на миноритарни дялове в държавни дружества през фондовата борса. До последно от нея се очакваше да постъпят 200 млн. лева, но има очаквания тя да е по-доходоносна.

Третият значим приходоизточник, който влиза в окончателния антикризисен пакет на тристранката - продажбата на спестените въглеродни емисии съгласно Протокола от Киото, е със завишение в очакваните приходи. “Срещу тази мярка вече са записани 350 млн. лева, а не 300 млн. лева, както беше преди ден“, съобщи Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Освен това е било решено да се продадат и дадат под аренда 1 млн. декара от свободните 1.3 млн. декара от държавния поземлен фонд. 90% от земите ще бъдат дадени под аренда, а 10% - продадени. Тази мярка по последни изчисления трябва да донесе 160 млн. лева.

Тристранката реши данък ″лукс″ все пак да има, но с уговорката, че това е по-скоро морална мярка за равномерно разпределение на тежестта от кризата, отколкото някакъв сериозен приходоизточник за бюджета. Като база за лукс по отношение на имотите се взимат жилища с данъчна оценка от 300 000 лева нагоре. За тях ставката за данък сгради ще е в двоен размер. С двойна ставка ще бъдат облагани и собствениците на автомобили с данъчна оценка над 70 000 лв. Данък ″лукс″ трябва да влезе в сила от 1 юни.

Най-спорната тема на финалната права на преговорите се оказа промяната в облагането на застрахователите. Предвиждаше се с данък да се облагат приходите, а не както е сега – печалбата. Тази мярка е отпаднала от окончателния вариант на антикризисния пакет и тепърва ще се водят преговори между Асоциацията на застрахователите, Министерството на финансите и Комисията за финансов надзор за това каква промяна в облагането да има.

Според европейски директиви през 2012 г. България така или иначе трябва да въведе облагане върху премийните приходи, а не върху печалбата на застрахователите. Тепърва обаче ще се обсъжда дали тази мярка може да бъде въведена предсрочно и каква ще бъде евентуалната бъдеща ставка.

Обезщетенията за безработицата ще покриват 60% от осигурителния доход преди напускането. Няма да се променя начинът на изплащане на болничните. Сега работодателят плаща за първия ден от болничния на служителя, а НОИ – за останалите.

В антикризисния пакет влизат още облагане на печалбите от игри на щастието и хазартни игри, в това число игрите с изпращане на sms-и. Либерализира се възможността за инвестиции от Сребърния фонд в нискорискови български финансови инструменти.

Изготвен е график за разплащане на държавата с бизнеса до 30 юни, но подробности още не са известни.

Мерките на правителството срещу кризата ще бъдат разгледани на заседанието на правителството в сряда, като преди това социалните партньори ще сложат подписите си под предложенията, които подкрепят.

В четвъртък планът на правителството ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес