Вежди Рашидов допуснал "лапсус" за високите заплати в "Пирогов"

Вежди Рашидов допуснал "лапсус" за високите заплати в "Пирогов"

След като в четвъртък министърът на културата Вежди Рашидов втрещи лекарите и директорите на големите болници с компетентни разсъждения за състоянието на здравния бранш и за огромните възнаграждения, които медиците вземали, и представителните, които харчели за ядене и пиене, в петък министърът публично се извини с открито писмо.

То пък бе адресирано до ръководството и лекарите на института "Пирогов", които културният министър "вкарал неволно" в кюпа на свръхплатените болнични здравни специалисти.

Излиянията на министъра в четвъртък бяха направени след заседанието на правителството, на което премиерът Борисов нареди на министрите да сложат таван на заплатите в държавните дружества. Пред журналисти Рашидов се разпростря от огромните заплати в държавните болници, мина през цените на операциите в Западна Европа и България и стигна до заканата, че ако трябва, "ще резне" не само заплатата на жена си, която е лекар в "Пирогов", но и главата ѝ.

Последва реакцията на института, откъдето отдадоха слоохотливостта на министър Рашидов на пролетното настроение, "обхванало всички ни, включително министъра".

"Уважаеми медици, в страната има директори на държавни болници и лекари с абсурдно високи възнаграждения, но Институтът за спешна помощ "Н. И. Пирогов” не е сред тях", заяви в писмото си от петък Вежди Рашидов.

"Чувствам се длъжен да направя това уточнение и да поднеса извиненията си на вас (директора на института - б. р.) и на медиците в "Пирогов” заради неволната грешка на езика, която допуснах в свое изявление пред журналисти на 25 март. Тогава, след заседанието на Министерския съвет за антикризисните мерки на правителството, коментирах обсъжданата от министрите тема за свръхвисоки директорски заплати и суми за представителни разходи в някои държавни болници, но със своя лапсус "вкарах” несправедливо института "Пирогов” и неговото ръководство в групата на тези лечебни заведения", се казва още в извинението.

Министър Рашидов ще отиде да се извини на пироговчани лично в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България