Който не се съобразява, а философства – да си заминава

Втора поредна седмица премиерът Бойко Борисов влиза в пререкание със здравния министър Божидар Нанев по време на правителствено заседание, става ясно от стенограмата на Министерския съвет. Преди две седмици поводът беше непреведени суми на фонда за трансплантации, а на последната министерска среща Нанев отнася "мъмрене" заради високите заплати на шефовете на болници.

В четвъртък Борисов нарежда на министрите "заплатите в агенции, в болници, във всички звена да бъдат под моята заплата и съответно на ресорния министър."

"В тази връзка, министър Нанев, още днес спусни едно указание. Изясних си как шефовете на държавни болници взимат много пари. Вие им изпращате парите без никакви указания как да ги харчат и те си правят съответно най-голямата заплата на началника и на тези около него и след това останалите - на персонала. Няма никъде указания за таван. Те са си сложили едно 5 хиляди лева таван!", казва премиерът на здравния министър.

Нанев се опитва да обясни, че болниците са търговски дружества и заплащането се определя от методика, обвързана с приходите. По думите му тази методика може да се промени.

"Не философствайте. Днес дайте указание това да се прекрати! След месец, след два умуване, стратегии - не ми се слуша! От днес е много ясна директивата, която съм дал: заплатите - под моята и под заплатата на съответния министър", казва Борисов и добавя: "Който не се съобразява или иска да философства - дали е шеф на болница, дали е на шеф на каквото и да е - да си заминава веднага щом са му малко парите! Днес трябва да режем разходи на държавата. Днес, а не утре!"

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се включва с обяснението, че "в някои болници има протоколни средства по 30-40 хиляди лева! И това са само за обяд и за вечери, което според мен е недопустимо. Аз не зная някой от министрите да има протоколни в такъв размер. Сигурно и на министър-председателя протоколните му са по-малко, а и едва ли той е направил злоупотреба, за да не си плати някъде, където отива да обядва. А други обядват с фактури, които просто си ги осчетоводяват без никакъв проблем и са с арогантно поведение, което дразни както обикновения персонал, така и всички други."

"Колега Цветанов, не е луд, който яде баницата, а който му я дава!", заключва Борисов.

След указания да се променят наредби и каквото е необходимо за намаляване на директорските заплати в държавните ведомства, Борисов казва: "Да, ще ви се сърдят, че сте лоши - никой не обича да му се намалява заплатата. Но никъде няма такива заплати. И в частния сектор в момента режат много заплати и абсолютно основателно питат какво прави държавата в това отношение. Разбрахме се!"

Малко по-късно в същия ден Нанев нареди въвеждането на таван на заплатите на болничните лекари от 3 500 лева.

В събота пък Борисов лично обясни на лекарите защо се въвежда таван на заплатите им по време на събор на Българския лекарски съюз: "Всички мерки, които предлагаме, са само за да съберем пари. Когато са правили "Белене" и "Цанков камък" и са изтичали пари, вие защо сте мълчали? Къде бяхте през тези години? Защо ме питате мен, защо ме плашите със стачки".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?