Заплатите на шефовете на болници все пак ще имат таван

Заплатите на шефовете на болници все пак ще имат таван
Министерството на здравеопазването е подготвило промени в Наредбата за управлението на лечебните заведения, които предвиждат да има таван на заплатите на шефовете на болниците и членовете на бордовете.

С промените се предлага директор на болница да може да взима най-много дванадесетократния размер на минималната работна заплата или 2880 лева. Членовете на бордове пък ще получават най-много седемкратния размер на минималната заплата или 1680 лева.

Сегашните правила позволяват директор на болница да получава до четирикратния размер на средното брутно възнаграждение в съответната болница. От промяната ще бъдат ощетени само шефовете на болници, в които заплатите са високи, тъй като при средна заплата 700 лева и сега възнагражденията им не надхвърлят 2800 лева.

По данни на вече бившия здравен министър Божидар Нанев имало само няколко ръководители на големи болници, които си докарвали 15-20 хиляди лева. Само десетина-петнайсет специалисти в 10 държавни болници взимали такива възнаграждения.

За таван на лекарските заплати се заговори през март, когато премиерът Бойко Борисов нареди шефовете в нито едно държавно дружество, включително в държавните болници, да не получават повече от министерските заплати.

Тогавашният министър Божидар Нанев първо се опита да убеди премиера, че заплатите в болниците се формират според приходите им от здравната каса, но отговорът му не задоволил Борисов. Това принуди Нанев набързо и антикризисно да обяви таван на лекарските заплати от 3 500 лева. Само няколко дни по-късно обаче сдаде поста заради обвинения за неизгодни сделки, а наследницата му Анна-Мария Борисова убеди премиера да не се слага таван на лекарските заплати.

Сега обаче здравното министерство все пак излиза с предложения за ограничение на възнагражденията, макар и само на директорските.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?