България има малки шансове за еврозоната, а подчинявайки всичко на тази цел, се обрича на рецесия

България има малки шансове да бъде приета във валутния механизъм ERM II, а оттам и в еврозоната, а политиката, която подчинява всичко на тази цел, поставя под съмнение други икономически цели на страната. Такова е мнението на Гунтер Дойбер, експерт за Източна Европа в "Дойче банк".

Свидетели бяхме на това как в Прибалтика се прави всичко възможно, за да се влезе най-после в еврозоната, а това означава драматична рецесия само и само за да се спази критерият за бюджетен дефицит. Икономиките там се свиха с 10-15 процента. Така че бих запитал дали си заслужава във всяко едно време да подчиниш всичко на тази цел - влизане в еврозоната, което според мен за България дори не е възможно да бъде реализирано при сегашните условия, заявява Гунтер Дойбер пред радио Дойче веле.

Той припомня, че България не за първи път изявява амбиции за влизане в ERM II, или т.нар. чакалня за еврозоната. Само че според него и този път институциите, отговарящи за приемането на една страна в еврозоната, сред които са Европейската комисия и Европейската централна банка, са скептично настроени спрямо България.

"Сега българското правителство се опитва да увеличи натиска си, за да бъде приета страната му в този механизъм. Друг въпрос е дали това е продуктивно, защото членовете на ЕС имат основания за съмнения спрямо България. Мисля, че шансовете са минимални", казва Дойбер.

Тези съмнения според него са свързани най-вече с възможностите на все още неукрепналата българска икономика да бъде интегрирана в средносрочен план в общата парична политика на еврозоната, независимо, че страната изпълнява критериите за членство в еврозоната?

Според Гунтер Дойбер никой не настоява за нови, по-строги критерии, а за конкретно спазване на сегашните правила за членство в еврозоната. "Ние смятаме, че фокусът трябва да падне точно върху контрола за устойчиво спазване на конвергентните критерии", посочва експертът на "Дойче банк".

Това устойчиво развитие е дефинирано чрез външнотърговските позиции и текущата сметка на една страна, чрез способността ѝ тя да издържа на натиска на международната конкуренция. В това отношение България има масивни проблеми, казва Дойбер пред радио "Дойче веле".

"Достатъчно е да погледнем дефицитите ѝ по текущата сметка през последните години, които се измерваха в двуцифрени числа", добавя той.

Дойбер не отрича, че има и външни фактори, допринасящи за скептичното отношение на европейските институции по отношение на българските амбиции за членство в ERM II, а оттам и във валутния съюз. Според Гунтер Дойбер обаче значение има не толкова сегашната криза в Гърция: "Мисля, че що се отнася до България, от значение има това, което се случва в Прибалтика."

Става дума най-вече за това, че някои от прибалтийските републики имат също валутен борд и чакат от години в чакалнята на еврозоната без шансове за членство.

Експертът на "Дойче банк" припомни, че световната криза е показала уязвимостта на икономиките в тези държави. Дойбер подчертава непрестанно, че тяхното икономическо развитие е сходно с това на България, което усилва скептицизма на европейските институции спрямо амбициите на страната за еврото.

Нещо повече, според експерта на "Дойче банк" прекалено дългият престой в чакалнята на еврозоната поражда само съмнения относно икономическото развитие на кандидатите.

Не знам дали България не би трябвало да си спести това, казва Гунтер Дойбер.

"Скептично отношение предизвиква и политиката, която подчинява всичко на тази цел - членството в еврозоната. По този начин страдат други икономически цели", смята Дойбер, като дава за пример проблемите със страните от Прибалтика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес