БСП иска НС "да проучи" къде са 2 млрд. от фискалния резерв

БСП иска НС "да проучи" къде са 2 млрд. от фискалния резерв
БСП внася предложение за създаването на парламентарна анкетна комисия, която да проучи къде са били изразходвани 2 млрд. лв. от фискалния резерв. Това съобщи във вторник на брифинг в кулоарите на НС бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, като посочи, че в края на мандата му в резерва е имало 8 млрд., а сегашните управляващи твърдят, че той е около 6 млрд. лв. “Къде са тези 2 млрд.?”, попита риторично Станишев.

На въпрос на Mediapool какво е неговото обяснение за тази разлика, той отговори :”запушват дефицити”. “Поставени сме в абсурдната ситуация Народното събрание да не е наясно за състоянието на финансите в държавата”, каза още Станишев.

Той посочи, че дефицитът само за първите два месеца от годината е 1.4 млрд. лева.

После допълни, че “правителството не може да се ориентира в държавните финанси”. По думите му е “димка” твърдението, че кабинетът на тройната коалиция, което той оглавяваше, е сключил необезпечени договори, които всъщност ще глътнат 2 млрд. лв. и са причина за дефицити в бюджетите за 2008 г. и 2009 година.

Според него идеята на правителството за плащане на задълженията към фирмите чрез Българската банка за развитие вероятно няма да бъде отчетено от Евростат като извънбюджетен разход. “Кабинетът на ГЕРБ твори извинения за собствената си неспособност да търси решения. Ще прави разни счетоводни номера, чиято цел е да измами Евростат, но това няма да мине и всичко ще излезе наяве”, коментира Станииев.По повод на идеите за ревизиране на бюджета за 2008 г., който бе приеман и изпълняван от неговата правителство, Станишев посочи, че по оценка на Евростат за 2008 г. България е една от няколкото страни с излишъци, а още тогава 20 държави от ЕС са били с дефицити.

По думите му властта “очевидно манипулира данни за резерва, които не са представени публично” и чиято цел е само да “се манипулира” общественото съзнание.

Тъй като тези твърдения на БСП не са нови, те бяха отхвърлени от Дянков още миналата седмица. Той каза, че новото правителство е похарчило "дупката в дефицита", която е около 1.4 млрд. лв. Според него предишният министър Пламен Орешарски, който сега е депутат от БСП, не е точен, когато твърди, че е оставил 8.2 млрд. лв., защото само през юли 2009 г. са изхарчили 600 милиона. Ние успяхме да запазим резерва на 7.7 милиарда до края на миналата година, каза Дянков, според когото в момента има над 6. 3 млрд. лв. във фискалния резерв. Той посочи още, че заради неразплатени дългове от 700 млн. лв. за първите два месеца на тази година се отчита дефицит, през март той е частичен, от април се работи на нулев дефицит.

Запитан за критиките от страна на Синята коалиция на антикрисизните мерки на кабинета и тезата ѝ, че ГЕРБ няма воля за реформи, Станишев отговори: ”Антикризисните мерки на правителството са нищо, но от сърце.”

“Кажете една реформа, която да е извършило това правителство?Няма. Имаме само едно жалване, оплакване от наследството. Нито в здравеопазването нещо се прави, напротив, отказаха се от пенсионната реформа”, посочи бившият премиер.

В същото време той декларира, че БСП е готова да предложи свои антикризисни мерки. Някои от тях са спешно разплащане на държавата с бизнеса чрез банката за развитие, кредитиране на малки и средни предприятия при по-добри условия и ниски лихви, като по този начин се запазят много работни места, както и спешно стабилизиране на здравната система, като се разблокира част от резерва на НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България