Дянков предпазлив за влизането в ERM ІІ, то остава приоритет за близките месеци

Дянков предпазлив за влизането в ERM ІІ, то остава приоритет за близките месеци

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков потвърди в петък, че влизането във валутния механизъм на ЕС – ERM II ще бъде основен приоритет за правителството в следващите шест месеца, но за разлика от премиера Бойко Борисов посочи по-широк срок за подаването на българската кандидатура за т.нар. чакалня за еврото – до края на испанското председателство на ЕС, което започна в началото на тази година и ще продължи до кроя на юни.

Нeотдавна министър-председателят съобщи пред американския вестник "Уолстрийт джърнъл", че в края на януари България ще внесе официално кандидатурата си.

На кръгла маса, посветена на испанското председателство на ЕС, Дянков отчете за пореден път, че България е отличник по фискална дисциплина и през 2010 г. ще бъде единствената държава в ЕС, която покрива критериите от Маастрихт.

Той посочи обаче, че е необходимо България не само да покрие формалните критерии, но и да даде гаранции, че това ще продължи и в бъдеще чрез провеждането на реформи.

Според Дянков на първо място страната трябва да се превърне от последна в "отличник" по усвояване на еврофондовете, да се завършат реформите в приходния сектор. Необходими са и реформи в здравеопазването, висшето образование и науката, държавната администрация и пенсионната система.

"Освен да сме отличници, ние трябва да лобираме и да се обясняваме как така изведнъж сме се подобрили. Не е достатъчно обаче само правителството да каже, колко сме добри, а е важно неправителствените организации да лобират за България", посочи още Дянков.

Условията за приемане на единната европейска валута предвиждат всяка държава член на ЕС да престои в ERM ІІ поне две години. Целта е да докаже, че може да поддържа стабилна фискална и монетарна политика и валутата ѝ да има стабилен курс спрямо еврото за продължителен период.

Всяка страна членка на ЕС сама избира момента за влизане в този механизъм и след консултации с Европейската централна банка (ЕЦБ) се определя обменен курс на валутата ѝ към еврото. В края на втората година ЕЦБ проверява дали страната отговаря на петте маастрихтски критерия и прави оценка на готовността ѝ за влизане в еврозоната.

Пред петъчен столичен вестник Дянков за първи път взе отношение и по обявената нова позиция в правителството – на вицепремиер, помагащ за еврофондовете и влизането в еврозоната.

"Най-главната ни цел във външно и вътрешнополитически план е влизането ни в еврозоната. Тази е и посоката на разговорите ни в последните две седмици с Илиян (Михов – б.р.), каза пред вестник "Стандарт".

"Обсъждали сме неговия интерес, който съвпада и с моя - да помогне в усилията ни за влизането на България в ERM 2 и еврозоната", каза още Дянков.

Според него няма да се прави промяна в икономическото министерство, считано за огромно и тежко за управление.

"Министерството ще си остане такова, каквото си е. А и си има много добър министър, който си върши работата. Ние не поставяме под съмнение правилността на посоката, в която работим".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?