Нов пакет от санкции срещу Иран влиза в ООН

Нов пакет от санкции трябва да засили натиска срещу Иран за спиране на ядрената му програма. Проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН за новите санкции, изготвена от Германия и петте страни постоянни чренки на Съвета за сигурност - САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция, доразвива приета на 23 декемврирезолюция за търговски санкции срещу Иран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Текстът, получен от Асошиейтед прес, изразява загриженост от "риска за разпространяване на ядрените оръжия, който представлява иранската ядрена програма", и отново се призовава Иран да прекрати дейностите по обогатяване на уран и проектите, свързани с реактори с тежка вода. Проверка дали това изискване е спазено, ще бъде направена от Международната агенция за атомна енергия, която трябва да представи доклада си в 60-дневен срок.

Разширява се обхватът на замразяването на авоари на физически лица и фирми, подкрепящи или участващи в ядрени дейности с възможно двойно предназначение или в разработването на балистични ракети. Новите мерки предвиждат замразяването на 15 допълнителни лица и 3 допълнителни организации и компании, според приложения списък към резолюцията. Седем от лицата са членове на елитния военен корпус  "Гвардейци на революцията" - заместник-командващият бригаден генерал Мортеза, началникът на генералния щаб вицеадмирал Али Акбар Ахмадиан, командващият сухопътните сили бригаден генерал Мохамад Реза Захеди и още четирима висши офицери, предаде БТА.

Изпълняващият длъжността посланик на САЩ Алехандро Уолф определи текста за "Гвардейците на революцията" като най-деликатния при изготвянето на резолюцията. Русия бе възразила, че споменаването на корпуса ще бъде равносилно на осъждане на цялата институция, затова предложения анекс изброява конкретни лица и компании.

Според проекта на Иран ще бъде забранено да доставя, продава или прехвърля оръжия или свързани с тях материали, а на всички държави ще бъде забранено да купуват ирански конвенционални оръжия. Резолюцията не налага ембарго върху оръжейния внос в Иран, но призовава всички страни "да проявяват бдителност и сдържаност" в доставянето на танкове, бойни самолети и други тежки оръжия за Иран.

Отправя се призив към държавите и международните финансови институции да не поемат нови ангажименти за кредити и финансова помощ за Иран, освен за "хуманитарни нужди и проекти за развитие".

Отправя се призив към всички държави да забранят пътуванията на ирански официални лица, които участват в ядрени дейности с възможно двойно предназначение. В текста на проекторезолюцията се нарежда на държавите да предупредят комисията за санкции на Съвета за сигурност, ако такива лица преминават през тяхна територия. Разширява се списъкът на лица със забрана за пътуване от резолюцията на 23 декември.

Заявява се, че всички санкции ще бъдат прекратени, ако Иран приеме исканията на Съвета за сигурност и започне преговори. В противен случай ще бъдат обмислени по-строги санкции.   

Проекторезолюцията се позовава на Глава 7, Член 41 от Хартата на ООН. Това прави повечето разпоредби в проекторезолюцията задължителни, но се изключват всякакви военни действия за налагането им, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят