Нов скандал с теч на информация от ЦРУ: Документи са били изнасяне с дронове

Нов скандал с теч на информация от ЦРУ: Документи са били изнасяне с дронове

Бивш анализатор от разузнаването на САЩ беше арестуван по подозрения за незаконно придобиване и разкриване пред журналист на класифицирана информация за националната отбрана и американската програма за удари с дронове, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на правосъдието.

31-годишният Даниъл Евърет Хейл от Нашвил, щата Тенеси, е работил за Агенцията за национална сигурност и Националната агенция за геопространствено разузнаване, и е започнал да поддържа контакти с въпросния журналист през 2013 г. По-късно секретни документи са били публикувани от журналиста в интернет, съобщи днес министерството на правосъдието на САЩ.

То уточни, че анализаторът е бил задържан вчера.

В обвинителния акт не се споменава името на журналиста. По всяка вероятност обаче става дума за Джереми Скейхил от сайта Интерсепт.

През октомври 2015 г. Интерсепт публикува поредица, написана от Скейхил и други журналисти, и наречена "Документи за дроновете".

В тази поредица сайсът разкри, че има източник на секретна информация, който е сметнал, че американското общество "има правото да научи как хора се набелязват за ликвидиране и накрая биват убивани".

Обвиненията, огласени срещу Хейл, са поредните от кампанията на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу изтичането на секретни документи чрез медиите, инициирана, докато Джеф Сешънс бе главен прокурор и министър на правосъдието.

Споделяне

Още от Свят