Нова банкнота от 20 евро влезе в обращение от 25 ноември

Новата банкнота от 20 евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) пусна в обращение нова банкнота от 20 евро от днес, съобщиха от финансовата институция.

Общо 4.3 милиарда купюри от новата банкнота от 20 евро са отпeчатани за всички страни от еврозоната. Само във Франция техният брой е 1.9 милиарда или 44 на сто от общия обем.

Банкнотата има подобрени защитни символи в сравнение със сегашната.

Това е третата поред евробанкнота от серията "Европа" след тези от 5 и от 10 евро, която постепенно заменя първата серия евробанкноти, въведена през 2002 г.

Серията "Европа" е въведена, за да се подобри още повече защитеността на евробанкнотите и да се запази технологичната преднина пред фалшификаторите, припомня ЕЦБ, която още от декември миналата година помага на производители, доставчици и собственици на банкомати да се подготвят за въвеждането на новата банкнота.

Новата банкнота има портретен воден знак. Когато се държи срещу светлината, се вижда изображението на Европа - героиня от древногръцката митология, дала името на континента.

От тази серия през май 2013 година бе пусната банкнота т 5 евро, а в края на септември - и 10 евро.

Скоро ще бъде пусната банкнота от 100 евро, изобразяваща стила рококо.

На бъдещите 200 евро ще се виждат архитектурните произведения от желязо и стъкло на 19-и век, а на 500-те евро - архитектурата на 20 век, припомнят от ЕЦБ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?