Нова банкнота от 20 евро влиза в обращение от ноември

Сн. ЕЦБ

Банкнотите от 20 евро вече ще са с нов защитен елемент. Новият им външен вид беше представен официално във вторник от председателя на Европейската централна банка Марио Драги. Банкнотите ще влязат в обращение от 25 ноември тази година и постепенно ще заменят първата серия банкноти с такъв номинал от 2002 г.

Новите 20 евро имат „прозорче с портрет“, вградено в холограмата. Когато банкнотата се разглежда срещу светлина, прозорчето става прозрачно и в него се появява портрет на героинята от гръцката митология Европа, който се вижда и от двете страни на банкнотата. Новата банкнота от 20 евро, както и тези от 5 и 10 евро имат и смарагдовозелено число и портрет на Европа във водния знак. Парите с по-малък номинал бяха пуснати в обращение през 2013 г. и 2014 г.

„Прозорчето с портрет е истинска иновация в технологиите за производство на банкноти. То е резултат от усилията да се осигури трайната устойчивост на евробанкнотите на фалшифициране. Това ще укрепи доверието в евробанкнотите на тези 338 млн. граждани от всички страни в еврозоната“, каза Драги при представянето.

Банкнотата от 20 евро е най-често използваната купюра евробанкноти. Тя се разпространява широко от терминални устройства, банкомати, приема се от много машини за продажба на стоки и билетни автомати и често се проверява за истинност от търговците. Това са и едни от най-често фалшифицираните пари.

Предстои да се подобри защитата и на банкнотите от 50, 100, 200 и 500 евро.

Споделяне

Още от Европа