Нова кабелна линия ще прави по-сигурно електрозахранването в западните райони на София

Електрозахранването в западните райони на София ще стане по-сигурно с пускането в експлоатация във в вторник на нова 110-киловолтова суха кабелна линия "Гешов", свързваща модернизираните подстанции "Средец" и "Хиподрума" в столицата. Това обещаха от електроразпределителното предприятие и доставчик на ток в Западна България ЧЕЗ, което обяви за завършена най-мащабната реконструкция на електроразпределителната мрежа в София през последните 30 години.

Проектът на стойност близо 8 млн. лева е първа крачка към цялостна промяна на електроенергийната инфраструктура на града, допълва доставчикът. На церемонията присъстваха посланикът на Чехия Павел Вацек, заместник-кметът на София Дончо Барбалов, регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал,

С изграждането на кабелна линия "Гешов” се осигурява трети източник на електрозахранване за два от диагоналите на столичната електроенергийна инфраструктура, обясни Докладал. Тя се състои от пръстен от 110-киловолтови кабелни линии, диаметрално на който са прокарани напречни връзки. Общата дължина на тези кабелни линии е 30 километра. До момента напречните диагонали не бяха свързани един с друг и в резултат на авария можеше да се прекъсне захранването до края на линията.
Новият кабел е първата напречна връзка, каквито впоследствие ще бъдат изградени и между другите диагонали в електроенергийната инфраструктура на София, за да се гарантира сигурността на захранването на столицата, посочват от ЧЕЗ.

Дружеството припомня, че голяма част от енергийните съоръжения в София са проектирани и въвеждани в експлоатация през 70-те и 80-те години на миналия век, а експлоатационният им срок е средно 30 години и са морално и физически остарели.

Изчисленията на ЧЕЗ показват, че за тяхното обновяване е необходимо да бъдат инвестирани 130 милиона лева в продължение на 10 години. Досега ЧЕЗ е подменила два ключови кабела в София. През 2011 г. компанията подмени кабел „Редута“, а през декември миналата година бе извършена подмяна на кабел "Левски”, осигуряващ електрозахранването на идеалния център на града. Предстои подмяната на още един важен кабел от критичната инфраструктура – кабел "Захарна фабрика“, която ще започне през следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?