Нова класация за човешката свобода ни отрежда 42-о място

Престъпността и свободата на словото са слабите места на България, показват резултатите

Нова класация за човешката свобода ни отрежда 42-о място

България е на 42-о място сред 123 страни по човешка свобода. По този показател първенец е Нова Зеландия, следвана от Холандия, Хонконг, Австралия, Канада и Ирландия. Класирането е направено от дебютното издание "Световен индекс на човешката свобода”, публикувано във вторник от канадския институт "Фрейзър” и германския Либерален институт с подкрепата на американския институт “Катон”, съобщи Институтът за пазарна икономика (ИПИ) , който е регионален партньор на канадския институт.

Изследването е първото по рода си и измерва както икономическата, така и личната свобода. То стъпва върху годишните доклади за "Икономическата свобода по света” на “Фрейзър” и ги надгражда с нов раздел за личната свобода.

Резултатът на България от 7.6 поставя страната на 42-о място от изследваните 123 страни. Преди нас са Италия и Литва, а след нас са Словения, Корея и Кипър.

Оценките за България показват превес на личната или гражданска свобода спрямо икономическата свобода, което е характерно за развитите страни и е особено силно изразено в Европа, отбелязват от ИПИ.

Проблемните области за България са недостатъчно гарантирана лична сигурност - насилие, кражби и високо възприятие за престъпност; несигурност по отношение на свободата на словото и независимостта на медиите, нюанси на враждебност към някои обществени прояви.

“Тези резултати потвърждават и допълват познатите проблеми с икономическата свобода – невъзможността за осигуряване на справедливост и равнопоставеност за всички субекти. Проявите на насилие, които подкопават личната свобода, както и високата корупция и неспазването на договорите, които намаляват икономическата свобода, са големите проблеми за България“, посочват от ИПИ.

“Дали ще има инвестиции и растеж, както и дали ще се чувстваме свободни като граждани, зависи от спазването на правилата, т.е. законност, независим съд, работеща полиция, ефективна и некорумпирана администрация“, допълват от института.

Оценките за Европа показват сериозен превес на личната свобода на практика във всяка част на континента. Различията обаче също са налице – южните страни са далеч по-малко свободни както икономически, така и що се отнася до личните свободи спрямо страните на север. Очевидно измежду развитите демокрации по-богатите са тези, които успяват да гарантират свободата на гражданите си. Интересно е и сравнението между най-добрите в Европа (на север) и представителите от Северна Америка – европейците се справят по-добре с личните свободи, но отстъпват по отношение на икономиката.

Обединението на двата типа свобода - лична и икономическа - води и до сериозни размествания в световната класация, позната ни от чисто икономическите индекси. Холандия се премества далеч напред заради личната свобода и достига до второто място, а Япония, също поради личната свобода, влиза в топ 10.

Между първите десет се нарежда и Естония, която е един от най-добрите примери със силни резултати и в двете направления. На другия полюс е Сингапур, където недостатъчната лична свобода изпраща една от най-свободните икономики по резултат близо до България.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?