Нова правителствена програма ще бори корупцията

Правителството смята да изработи поредната програма за борба с корупцията, като в центъра ѝ ще бъде орган, който да контролира усилията на всички институции. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски, след като два доклада на Европейската комисия потвърдиха липсата на резултати в борбата с корупцията в България и провала на проекти като БОРКОР.

В доклада си за състоянието на корупцията в ЕС по-рано тази седмица Брюксел препоръча на София да се осигури ефективна координация между институциите и да бъдат предпазени от политическо влияние.

Дали този орган, който предстои да ги обедини, ще бъде нов или ще се използва вече съществуваща структура е въпрос в аванс и когато бъде идентифициран, ще бъде дадена по-конкретна информация, обясни премиерът.

Той коментира и предложението на президента Росен Плевнелиев следващите избори да бъдат комбинирани и с национални допитвания.

"Референдумът е демократична форма и допълва демократичните инструменти, стига да не се злоупотребява с тях", каза премиерът.

Външни практики, които той проучил, показвали, че в страните, където най-често има допитвания, се осигурява достатъчно дълго време за дискусии и почти няма случаи този срок да е по-кратък от 6 месеца.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?