Нова програма облекчава обезпеченията по бизнес кредити

Нова програма облекчава обезпеченията по бизнес кредити

Нова програма на "Българската банка за развитие" (ББР) ще предостави възможност на малките и средни предприятия да получават чрез търговските банки кредити в размер до 293 000 лева при два пъти по-ниски обезпечения, съобщиха от институцията.

Това ще стане благодарение на получена в края на 2016 г. контрагаранция по програма COSME на Европейския инвестиционен фонд по Плана "Юнкер".

От новата програма могат да се възползват микро, малки и средни предприятия, които не са в затруднено положение. Те могат да кандидатстват пред банките-партньори за оборотни и инвестиционни кредити, кредитни линии и банкови гаранции при намалени изисквания за обезпечение до 50%.

Срокът за погасяване на заемите е между 1 и 10 години с възможност за гратисен период.

ББР ще приема заявки от търговските банки за включване в програмата до края на април 2017 г. Общият размер на кредитите, които ще бъдат отпуснати по нея, е 65 млн. лв. ББР ще споделя и 60% от риска по кредитите, предоставяни от търговските банки, което ще улесни достъпа до финансиране за българските компании. Участието в програмата не ограничава партньорството на банките с Националния гаранционен фонд по програма COSME.

Това е деветата онлендинг програма на ББР, отчетоха от трезора.

Досега банката е реализирала общо осем програми за индиректно финансиране чрез 20 търговски банки и шест небанкови финансови институции в страната, с които са сключвани договори за финансиране на обща стойност над 820 млн. лева. По програмите са подкрепени над 7 000 български малки и средни предприятия, като общият размер на ползваното от МСП финансиране надхвърля 1.3 млрд. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?