Нова република прикани за дясно обединение срещу ГЕРБ и БСП без "патериците" на Борисов

Нова република прикани за дясно обединение срещу ГЕРБ и БСП без "патериците" на Борисов

Готви се управление ГЕРБ-БСП без опозиция, като единствената алтернатива на статуквото е Нова република. Това обявиха лидерите на новата формация в събота при официалното ѝ представяне в Интер експо център в София.

"Очакваше се да сте объркани, защото ви казват, че абревиатурата "РБ" е дясно. Но дясното може да бъде обединението по един начин – като алтернатива на социалистическата партия ГЕРБ", обърна се лидерът на ДСБ и надпартийното обединение Нова република Радан Кънев към присъстващите.

"Защото вие знаете, ние знаем, че дясното може да е единно само като алтернатива на ГЕРБ, не като патерица на Бай... Защото резултатът от тези управления се оказа държавен рекет върху общините и бизнеса, цензура в медиите, бедни граждани и богати чиноввици... Това е всичко, което дясното не е и не може да бъде. Това води до разочарование у активните българи. Принуждава десни хора да направят най-големия грях – да гласуват в ляво, за да не е Бойко. ГЕРБ връщат БСП на власт. БСП ще напуснат завинаги властта, когато ние отдясно се постараем Бойко Борисов да напусне политическата сцена", каза Кънев.

"Нова република" е единствената алтернатива на статуквото, заяви и Мартин Димитров. По думите му, партиите на статуквото са готови на всякакви комбинации, да си направят експертен, служебни кабинети. Затова за всички, които не приемат сегашната ситуация, има само един път и това е пътят на "Нова република", посочи бившият лидер на СДС.

Кънев с ултиматум към РБ: Без коалиция с ГЕРБ и без патерици на Борисов

По-рано Кънев прикани лидерите на партиите от Реформаторския блок да участват в обща предизборна дясна коалиция - въпреки досегашните заявки на "Нова република" за категорично разграничаване от РБ2.

Той обаче постави две условия за евентуално обединение: оттегляне от депутатските листи на лидери като Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, и изключване на коалиция с ГЕРБ.

"Аз го предлагам на колегите от РБ2 - ако искат обединение, то трябва да е алтернатива на Борисов и да изключи абсолютно коалиция с ГЕРБ.

Ако някой иска патерици - има избор дали да гласува за Москов, за Кунева или за друг, който се е самообявил за политическа патерица", каза Кънев пред Дарик.

Кънев посочи, че самият той попада в групата на лидерите, "допуснали коалицията с ГЕРБ през 2014 г." - т.е. отказът от място в депутатските листи би се отнасял и за него.

”Очаквах да сте гневни. Гневни на мен. Защото съм го заслужил. Защото ви вкарах в блок без гаранции, че наследниците на червената номенклатура няма да се намърдат вътре. Доверих се на партийни председатели, които не се поколебаха в името на постове да направят Борисов истинския лидер на този блок. Направих недопустим компромис, като обърнах света, за да има дясна коалиция - с надеждата, че в тази коалиция ще можем да наложим поне малка част от програмата си. Тази моя надежда остана излъгана - а с нея и надеждите, с които вие пуснахте бюлетини за блока.", каза Кънев при представянето на формацията.

Кънев няма проблем да се яви на избори с името "Да, България"

Кънев коментира, че се надява "Да България" на Христо Иванов да промени решението си за самостоятелно явяване на изборите. Той посочи, че "Нова република" е предложила коалиция "без предварителни условия, но с отказ от суетна позиция". На въпрос дали е готов да се включи в коалиция, но под името "Да България", както настоява Христо Иванов, той отговори положително.

Мартин Димитров обяви, че, ако "Нова република" управлява, реално за четири години е възможен ръст на икономиката от 6-7 процента, увеличение на доходите с 50 на сто.

Когато си управлявал последните 6-10 години и не си го направил, няма и да го направиш, коментира Димитров предизборните обещанията на други политически партии. Както и, добави той, не може да си защитник на малкия и средния бизнес, и на картелите, и монополистите едновременно.

Целта на платформата е промяна на фундамента на България, декларира Трайчо Трайков, говорител на надпартийното обединение. Тогава няма да е възможно патриоти да се наричат хора, които поставят интересите на чужда държава над тези на своя собствен народ, каза той.

Политиците често налагат разделителни линии, за да наложат собствената си политическа физиономия, целта ни е да има само една линия и от едната ѝ страна да е мафията, от другата - всички останали, допълни той.

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" отбеляза, че изборът е "Нова република" и такъв избор ще излъчи хоризонт, а не правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?