Даниел Вълчев похвали "Да, България" за отказа й да се коалира с "Нова република"

Снимка: БГНЕС

Даниел Вълчев, секретар на политическия съвет на Реформаторския блок и член на ДБГ, смята, че Реформаторският блок-2 ще се превръща в обединителен център, докато платформата "Нова република" на Радан Кънев няма бъдеще, за разлика от партията на Христо Иванов "Да, България", въпреки риска да не влезе в парламента.

В понеделник той повтори пред БНР, че ГЕРБ е потенциален партньор на РБ след изборите: "Ако искаме да се направи дясноцентристко управление, това няма как да стане без ГЕРБ".

Според него Реформаторският блок в сегашния му вид – обединение от три партии без общ лидер, не се разединява, а по-скоро се превръща в обединителен център. РБ бе напуснат от ДСБ и Гражданския съвет, които учредиха "Нова република", както и от партия НПСД, която се коалира с партия ДОСТ на Лютви Местан.

Останалите в РБ партии ДБГ, СДС и БЗНС са подписали предизборно споразумение с "Български демократически форум", а в момента преговарят с "Глас народен", съобщи в понеделник зам.-председателят на СДС Румен Христов.

"Ще има и още организации, и то не без електорална тежест, които ще се присъединят към нас. От РБ е напуснал единствено г-н Радан Кънев с неговата партия "Демократи за силна България", част от структурите на която обаче все пак бяха на нашия първи конгрес преди около 10 дни. Аз не знам някой друг да е напускал Блока", коментира Даниел Вълчев пред БНР.

Според него разликата между новия проект на Радан Кънев "Нова република“ и "Да, България“ на Христо Иванов е огромна: "Във всички проекти, в които г-н Кънев участва, той рано или късно ги оглавява. Неговото ще изглежда, помнете ми думата, почти като заглавието на един стар роман – "Тя танцува само едно лято". Така ще стане. При "Да, България" нещата са различни. Там има хора, които аз харесвам и уважавам. Самият факт, че те не приеха сътрудничество с ДСБ в името на конюнктурен близък интерес, дори с риск да не влязат в парламента, според мен, им прави чест. Това има всички шансове да бъде дългосрочен проект".

Вълчев заяви, че разграничаването на ръководството на ДСБ от РБ има известни добри странни: "Известно време дясното в България робуваше на едно либералничене, което е много смехотворно".

Той определи като правилно намерението на лидера на "Движение България на гражданите“ Меглена Кунева да не се кандидатира за депутат: "България се нагледа на лидерски партии. Ние показваме, че ДБГ не е нито лидерска партия, нито е партия на едно поколение".

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?