Партиите на Местан и Касим Дал се коалират за "демокрация без сараи"

Основната цел - да разбият феодалния модел на ДПС

Лютви Местан, сн. БГНЕС
Партията на Лютви Местан ДОСТ и Националната партия “Свобода и достойнство” (НПСД) с лидер Орхан Исмаилов ще се явят заедно на  парламентарни избори като "Обединение ДОСТ". Това заяви Местан в Пловдив, където ДОСТ провежда своя трети национален съвет. 
 
Той каза, че мисията на предстоящия вот на коалицията ще е: "истинска европейска демокрация, без сараи".
 
Според Местан е дошло време да се разбие феодалният монопол на ДПС, заложен в зората на българската демокрация, и поставяйки си тази цел новото обединение не само има амбицията, но и увереността, че ще премине 4-процентната бариера: 
 
”Нормализирането на политическия процес в страната, гарантирането на евроатлантическата ориентация на страната минава през решаването на проблема с политическото образувание, което отдавна заслужи метафората "Сарай". Това образувание след всеки избор прониква все по-дълбоко в социалната тъкан на демократичното общество в България. На това трябва да се постави точка”, заяви Местан, цитиран от БНР. 
 
”Надявам се , че  партиите най-вече от  център - дясното политическо пространство няма да приемат драматично нашето обединение, защото за целта Националната партия ”Свобода и достойнство" (НПСД)  трябваше да напусне  Реформаторския блок”, допълни Местан.
 
Орхан Исмаилов заяви от своя страна, че целта на това обединение е ”да дадем един силен фронт, отпор срещу Движението за права и свободи”.
 
”Целта на Народна партия "Свобода и достойнство" е да даде максимално от себе си за разширяването на дясноцентристкото пространство в българския политически живот. Провеждаме разговори с Реформаторския блок. Ние сме лоялни партньори”, заяви Исмаилов.
 
НПСД бе създадена от някогашния заместник на Ахмед Доган Касим Дал, след като бе изключен от ДПС. Тази съдба имаше и Лютви Местан.
 
Преговорите с ДОСТ са насрочени за утре, а от техния изход ще зависи дали партията на Орхан Исмаилов ще напусне Реформаторския блок. В петък  председателят на предизборния щаб на реформаторите Петър Москов заяви, че сътрудничество с партия ДОСТ за тях е неприемливо.
Споделяне

Още по темата

Още от България