Новата 100-левка се оказа по-защитена от еврото

Новата 100-левка се оказа по-защитена от еврото

Новата банкнота от 100 лева, която Българската народна банка (БНБ) пусна в обращение на 28 декември 2018 г., се оказва по-защитена от еврото.

Тя спечели престижна международна награда, като надви евроконкуренцията си и бе избрана за банкнота на 2019 г. по време на конференцията "Висока сигурност при печатните технологии (High Security Printing EMEA)", която се проведе от 25 до 27 март 2019 г. в Малта, стана ясно от съобщение на пресцентъра на БНБ.

Конференцията за региона на Европа, Близкия Изток и Африка се провежда всяка година с участието на над 250 специалисти в областта на високите технологии в печата на банкноти, паспорти, визи и други документи от целия свят. Наградата за банкнота се присъжда за изключителни постижения в дизайна, техническата сложност и защитата на дадена банкнота или серия от банкноти за региона на Европа, Близкия Изток и Африка.

Новата 100-левка има нови защитни елементи, включително допълнителен знак за незрящи граждани, холограмна лента с оптични ефекти, мастило с оптичен ефект, воден знак с висока резолюция и др.

Споделяне

Още от Бизнес