Новата Еврокомисия може да забави преговорите с България

България трябва да положи повече усилия, за да успее да завърши преговорите с Европейския съюз до есента на 2004 г., когато изтича мандатът на сегашната Европейска комисия. Новият състав на комисията в Брюксел може да реши да отвори наново част от вече затворените преговорни глави, което ще забави процеса по присъединяване, предупреди днес италианският външен министър Франко Фратини.

В интервю пред БНР министър Фратини декларира, че Италия, която поема от 1 юли председателството на ЕС, ще подкрепи България в целта ѝ да приключи преговорите със сегашния състав на Еврокомисията.

Италианското председателство ще продължи да подпомага процеса на присъединяване на България, каза Фратини. Той определи като реалистична целта на София да приключи преговорите догодина, но с уточнението, че все още не са започнали преговорите по финансовите глави, които са най-тежки.

България трябва да направи повече, демонстрирайки готовността си да се съобразява с всички европейски условия, допълни Фратини.

Италианският външен министър определи като много важна цел очакването на българското правителство в редовния годишен доклад на Еврокомисията тази есен да бъде записана конкретна дата за приключването на преговорите. Тази цел - преговорите да приключат със сегашния състав на комисията, наистина трябва да бъде постигната. Италия подкрепя и ще продължи да подкрепя тази цел, добави той.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?