Новата методика за броене на гласовете излиза до дни

До 30 март областните управители трябва да проведат консултации с парламентарно представените партии и да предложат на ЦИК състав на районните избирателни комисии (РИК), съобщи във вторник членът на ЦИК Александър Александров.

Законът предвижда два различни по големина състави на РИК в зависимост от мандатите в района. До 13 членове са комисиите в райони с до 9 мандата, а до 17 членове ще имат РИК с над 10 мандата. В състава на РИК могат да участват и граждани на страни членки на ЕС, ако някой ги препоръча и отговарят на съответните условия и на принципа за уседналост.

25 март е срокът за финализиране на методиката за изчисляване на изборните резултати, която ЦИК е задължена да обнародва в Държавен вестник. Тази методика се въвежда за първи път на тези избори и е по-различна от досега прилаганата, отбеляза зам.-председателят на ЦИК Бисер Троянов. Според него тя е по-справедлива, защото отчита всички подадени гласове.

Решението за приемането на новата методика за изчисляване на изборните резултати "Хеър-Нимайер" ще бъде обнародвано в петъчния брой на Държавен вестник, каза Троянов и допълни, че всички недоволни политически партии могат да обжалват решението в тридневен срок от датата на неговото обнародване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?