Новата писта на софийското летище ще е готова през август

Новата писта на софийското летище ще е готова през август

Новата писта на летище София ще бъде завършена до август и ще може да се ползва, съобщи в Народното събрание министърът на транспорта Петър Мутафчиев в петък. Той отговори на парламентарно питане на депутатите от ДСБ Евгени Чачев и Иван Иванов за сроковете, в които ще бъде завършен новият пътнически терминал и пистовата система на летище София.

Свързването на новата писта с тази, която в момента се ползва от софийския аеропорт, ще приключи до края на ноември. Това е срокът и за завършване на пътеките за рулиране към новия пътнически терминал, уточни министър Мутафчиев.

Некачественият материал, вложен в покрива е причинил срутването на 500 кв. м покрив на новия пътнически терминал, а напукването на асфалта и потъването на пътеките за рулиране на новия терминал са заради променена формула на забъркване на асфалтовата смес, стана ясно от петъчния парламентарен контрол. Това е причината изпълнителят на обекта – австрийската фирма “Щрабаг” да не се вмести отново в предварително заявените срокове. 

Транспортният министър уточни, че ведомството вече е предявило исканията си за 10% неустойка по договора за изпълнение, но не може да отнеме правото и на частната фирма също да преследва своите интереси.

Обектът трябваше да е готов още през лятото на 2004 година, но заради некачествено изпълнено строителство и лошо изготвени договорни отношения, страната ни и досега не може да принуди фирмата изпълнител да спази задълженията си.

Депутатът от ДСБ Иван Иванов опонира на министър Мутафчиев, като уточни, че ако терминалът беше завършен в срок – т.е. до лятото на 2004 година, то фирмата строител нямаше да е засегната от поскъпването на горивата в края на 2004 година, а оттам и поскъпването на строителните материали.

Иван Иванов попита какво в поведението и отношението на българската власт кара една иначе изрядна в Европа фирма като “Щрабаг” да смята, че няма да има никакви последици от неизпълнението на сроковете.

Петър Мутафчиев уточни, че разговорите за извънсъдебно споразумение с фирмата изпълнител продължават. Той съобщи, че ведомството е възложило на британска адвокатска кантора да се грижи за интересите на държавата по този договор.

Споделяне

Още от Бизнес