Новата управляваща коалиция в Латвия ще е от три партии

Новата управляващата коалиция в Латвия ще бъде сформирана от трите политически партии, които влизаха и в досегашното правителство - съюза "Единство", партията "Зелени и фермери" и националистическото обединение "Всичко за Латвия - Отечество и свобода/Движение за национална независимост на Латвия". За това са се договорили лидерите им, които освен това подкрепят оставането на досегашния премиер Лаймдота Страуюма начело на новия кабинет, предаде ТАСС.

Президентът Андрис Берзинш започва от понеделник срещи с всички политически сили, които влязоха в Сейма след парламентарните избори на 4 октомври, на които най-голяма подкрепа получи социалдемократическата партия "Съгласие", представляваща интересите на рускоезичното население, спечелвайки 24 от 100 депутатски места.

Държавният глава планира да обяви официално утре кандидата за поста премиер. Миналата седмица той намекна, че това вероятно ще е досегашната министър-председателка Лаймдота Страуюма.

Членовете на сегашната управляваща коалиция започнаха преговори за формиране на кабинет още преди да бъде обявена номинацията за премиер с перспективата да привлекат още една политическа сила - Латвийския регионален блок. Победителката на парламентарните избори партията "Съгласие" не е била поканена на преговорите, съобщава ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа