Партията на рускоезичното малцинство в Латвия спечели парламентарните избори

Партията на рускоезичното малцинство в Латвия печели най-много гласове на проведените в събота парламентарни избори, съобщи Франс прес.

Управляващата десноцентристка коалиция обаче ще остане на власт в бившата съветска република след изборите, които преминаха под сянката на опасенията от Русия на фона на
украинската криза.

Според почти пълните, официални резултати след преброяване на подадените бюлетини в 1000 от общо 1054 избирателни участъци, социалдемократическата партия на рускоезичното малцинство "Съгласие" е получила 23 процента от гласовете и ще има 25 депутати в 100-членния Сейм.

Най-голямата формация от управляващата коалиция, десноцентристката "Единство" на премиера Лаймдота Страюма, е втора с 21 процента или 23 мандата в еднокамарния парламент.

Нейните партньори, Съюз "Зелени и фермери" и Национално обединение "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода/ДННЛ", са спечелили съответно 21 и 17 места в Сейма. Това означава, че управляващата коалиция ще има стабилно мнозинство от 61 мандата.

Тези официални резултати опровергават частично проучванията екзит пол, които отредиха снощи първо място на "Единство" пред "Съгласие".

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?