"Новая газета": Руската пропаганда изопачава представата за демокрацията в САЩ

"Новая газета": Руската пропаганда изопачава представата за демокрацията в САЩ

Децентрализацията е основната разлика между изборите в Съединените щати и Руската федерация, констатира днес руският вестник "Новая газета".

Според либералното издание в Русия съществува "подробно разработено федерално законодателство за изборите, което често е репресивно спрямо опозицията", докато в САЩ федералното законодателство е ограничено само до финансирането на изборите и лимитите за дарения от физически и юридически лица, а всички, без изключения, процедурни въпроси за изборите се регулират от щатските власти.

Например във Флорида беше решено пратените по пощата бюлетини да се преброяват веднага и затова победителят там (Доналд Тръмп) стана известен още на 3 ноември, а в Пенсилвания броенето на пристигналите по пощата гласове бе оставено за след края на изборния ден, отбелязва авторът на статията Сергей Костяев, преподавател в университета "Рътгърс" в Ню Джърси.

По думите му втората разлика е в предварителното гласуване. През юли т.г. удълженото тридневно гласуване за измененията в конституцията на Русия е станало символ на фалшификации, като в интернет са изобилствали снимки на гласуване по разни места, включително багажници на автомобили. В САЩ предварителното гласуване се практикува в почти всички щати, без да има съобщения по медиите за проблеми.

Тълкуванието на резултатите от социологическите проучвания е третата разлика, продължава авторът. В Русия разликата в рейтингите между Владимир Путин и останалите политици е толкова голяма, че анкетите са просто ориентир за изхода на предстоящи президентски избори. В САЩ обаче разликата между Джо Байдън и Доналд Тръмп, особено в колебаещите се щати, бе толкова малка, че не превишаваше статистическата грешка, която в повечето случаи е 4 на сто. А в нито един щат разликата между двамата кандидати не надхвърляше 8 пункта, сбора от две евентуални статистически отклонения.

Четвътата разлика е свързана с транспортирането на гласоподаватели. В Русия организираните от местните власти "въртележки" на избиратели, разкарвани с автобуси по избирателни секции, е един от символите на фалшификацията. А в САЩ повечето избирателни секции отстоят на голямо разстояние и по-възрастните хора от етническите малцинства, са затруднени да пуснат гласа си.

Затова църквите по традиция наемат автобуси, за да откарват своите енориаши, предимно афроамериканци, до урните.

В Русия битува представата, че парите са решаващ фактор в политиката, но в САЩ нещата са много по-сложни. Например тази година Байдън набра 937 млн. долара срещу 595 млн. за Тръмп, но преди четири години Хилари Клинтън бе победена, въпреки че бе събрала 563 млн., а Тръмп - едва 333 милиона.

Представата на руснаците за изборите в САЩ, изопачена от пропагандата на руските държавни медии, не съответства на практиките в американската демокрация, заключава авторът на публикацията в "Новая газета".

Споделяне

Още от Свят