Нови 195 носители на ХИВ са открити у нас от началото на годината

От началото на годината у нас са регистрирани нови 195 серопозитивни лица, съобщи Тонка Върлева, директор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" в понеделник по повод за 1 декември - Световния ден за борба със СПИН.

От новите носители на ХИВ 82 на сто или 158 души са мъже и 18 процента или 37 души са жени. Най-възрастният серопозитивен е на 73 години, а най-младият е на 13 години. Д-р Върлева обясни, че най-много са новоинфектираните във възрастовата група 30 - 39 години, докато делът на новорегистрираните млади хора до 29 години е намалял до 35 на сто в сравнение с отпреди 3 години, когато е бил над 50 процента.

Според пътя на предаване на инфекцията отново се очертават две най-уязвими групи: мъже, които имат сексуални контакти с други мъже - 42 на сто (82 души) и инжекционно употребяващи наркотици – 11.2 на сто (22 души). Данните показват, че намалява процентът на хората, които се инфектират в групата на инжекционно употребяващите наркотици, но се увеличава делът на лицата сред хомо/бисексуалната общност.

По думите на д-р Върлева тази година са открити и 5 серопозитивни жени от общо консултирани и изследвани около 30 000 бременни.

Официално регистрираните с ХИВ-вируса българи са 2025 души до 21 ноември, според данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН 2008 - 2015 г.

Заместник-министърът на здравеопазването Адам Персенски съобщи, че и през следващата година страната ни ще има финансиране на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, като освен за лекарства и диагностика, ще бъдат заделени средства и за профилактика. През тази година със средства от бюджета на МЗ са били закупени 26 вида антиретровирусни препарати, а през 2015 г. се предвижда да бъдат закупени общо 27 вида лекарства.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?