Нови 29 души с ХИВ са открити у нас от началото на годината

Нови 29 души с ХИВ са открити у нас от началото на годината

От началото на годината досега са открити нови 29 ХИВ–серопозитивни лица у нас, с което носителите на ХИВ в страната официално са 3 512. През 2020 г. изследвани и узнали своя ХИВ-статус са над 270 000 души.

89% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция през 2020 г. са се инфектирали по сексуален път, а 9% са се инфектирани при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 34%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 30%. Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените.

Към 31 декември 2020 г. общо 1 817 души с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 783 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

България е страна с ниско разпространение на ХИВ в общата популация. Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ инфекция на 100 000 души население у нас е 3.7, a средният показател за страните от ЕС през 2019 г. е 5.4.

По повод 14 февруари  "Свети Валентин - ден на влюбените" стартира вторият етап на Националната АнтиСПИН кампания.

Заради пандемията от Cдэса-19 и въведените у нас противоепидемични мерки тази година инициативите – част от кампанията, ще се проведат предимно онлайн. Доброволците на Българския младежки Червен кръст ще отбележат Деня с акцентиращи върху важността на безопасното сексуално общуване, репродуктивното здраве и превенцията на рисковото сексуално поведение прояви. Подробна информация за инициативите е публикувана на сайта на БЧК, както и на страниците на областните червенокръстки организации в социалните медии.

Ежегодно Националната АнтиСПИН кампания се провежда в 4 етапа. Започва на 1 декември, Световния ден за борба срещу СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на месец май (Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) стартира третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АнтиСПИН кампания.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?