Нови арести за атентатите в Мадрид

Четирима нови заподозрени бяха арестувани в разследването на атентатите в Мадрид от 11 март, предаде Ройтерс, като цитира съдебни източници.

Най-малко двама от заподозрените са мароканци. Трима били арестувани в района на Алкала де Енарес, източно предградие на Мадрид, където станаха 3 от четирите експлозии. Четвъртият е задържан в северната част на Испания, вероятно около крайбрежното градче Хирон.

Четиримата заподозрени са разпитани днес в централното полицейско управление в мадридския квартал Каниляс, където се намират службите за борба с тероризма.

С новите арести задържаните стават 10. Петимата задържани при предишната акция, сред които трима мароканци и двама индийци, днес ще бъдат предадени на съдия-следовател.

Вътрешният министър от отиващото си правителство Анхел Асебес каза, че разследването е в "решителна фаза". Освен това той обяви нови мерки за сигурност по отношение на летищата, транспорта, спортните комплекси и други ключови обекти.

Ал Каида обяви примирие, доволна от новия премиер

Междувременно излизащият в Лондон арабски вестник Ал Кудс ал араби помества писмо, подписано от свързаната с Ал Каида групировка Бригадите на Абу Хафс ал Масри, която пое отговорност за атентатите в Мадрид. В него се казва, че ръководството на Ал Каида спира всички свои операции в Испания, след като избраният премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро обяви, че ще изтегли всички испански войски от Ирак.

"Сега бойците ни се готвят за следваща атака", се казва в текста. "Чий ред е дошъл? Дали на Япония, Америка, Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, Австралия или на някоя друга страна?" - заплашва групировката.

Екстремистите твърдят, че засега няма да извършат мащабен удар срещу САЩ, тъй като не искат Джордж Буш да изгуби президентските избори.

Вчера Буш призова съюзниците да се държат заедно в борбата с тероризма и да оставят войските си в Ирак, но Сапатеро повтори твърдото си намерение да изтегли испанските войски от Ирак, ако след 30 юни страната не мине под контрола на ООН.

Загубилата Народна партия на Хосе Мария Аснар, близък съюзник на президента Буш, беше победена от социалистите на общите избори в неделя, три дни след бомбените нападения в Мадрид.

Най-високопоставеният републиканец в американския Конгрес Денис Хастърт характеризира Испания като държава, която се е огънала пред заплахите от тероризъм. Друг водещ републиканец в Камарата на представителите, Хенри Хайд, определи гласуването в Испания като голяма победа за Ал Каида.

Кореспондентът на Би Би Си във Вашингтон посочва, че въпреки, че подобни гледни точки не се подкрепят от Белия дом, коментарите на републиканците са в тон с настроенията сред американското общество, дори и на тези в него, които не подкрепят войната в Ирак.

Подозренията падат върху марокански ислямисти

Испанските власти смятат, че поне един от задържаните, Джамал Зугам, е свързан с клетката на Ал Каида в страната, както и с въоръжена ислямистка организация в Мароко, предаде Би Би Си.

Зугам също така е бил разпознат от хора, оцелели при експлозиите срещу четирите влака преди седмица.

Според испанския вестник Ел Паис, полицията смята, че атаките в Мадрид са дело на хора, свързани с мароканска ислямистка бойна група, "финансирана от Ал Каида".

Полицията обяви, че издирва 20 мароканци във връзка с атентатите.

В Барселона полицията е започнала мащабно издирване сред северноафрикнаската общност.

При съдебното изслушване съдията трябва да реши дали срещу петимата от по-рано арестуваните заподозрени да бъдат повдигнати незабавно обвинения, да бъдат задържани в полицията за допълнителни разпити или да бъдат пуснати под гаранция.

Ако са налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, петимата могат да останат в ареста до четири години, според испанското законодателство.

Мъжете бяха заловени в събота, след като полицията откри мобилен телефон в чанта, на мястото на един от атентатите. Той е бил командван дистанционно, за да взриви бомба, която обаче не се е активирала.

Споделяне

Още от Свят